Home » Jaunumi, Latvija » Pētījums: nākotnē būtiski mainīsies banku sektors

Pētījums: nākotnē būtiski mainīsies banku sektors

euros

Lielākā daļa tradicionālo bankas filiāļu tuvākajos gados izzudīs vai mainīsies to funkcijas, kļūstot par konsultāciju centriem. Savukārt maksājumu pakalpojumi tiks veikti gandrīz tikai tiešsaistes režīmā, būtiski augs mobilo bankas risinājumu nozīme – viedtālruņi arvien vairāk kļūs par “naudas makiem”, liecina jaunākais EY banku sektora attīstības pētījums “Global Banking Outlook 2015″.

Tuvākajos gados tradicionālais komercbanku sektors, tostarp Latvijā, būs spiests būtiski mainīties jaunu tehnoloģiju un konkurējošu biznesa modeļu iespaidā gan maksājumu, gan kreditēšanas pakalpojumu jomās.

EY pētījums parāda, ka banku sektoram jau ir spēcīgi konkurenti gandrīz katrā pakalpojumu jomā un veidojas jauni, inovatīvi komercbanku funkcijas aizstājoši biznesa modeļi. Galvenie tradicionālo banku izaicinājumi ir arvien efektīvāki un salīdzinoši jauni elektronisko, tiešsaistes un mobilo maksājumu modeļi, piemēram, PayPal, kā arī dažādi savstarpējo aizdevumu (peer-to-peer lending) biznesa projekti un pūļa finansēšanas (crowd financing) iespējas. Tāpat bankas saskaras ar arvien asāku konkurenci arī aktīvu pārvaldē.

Bankām vairs nav pakalpojumu jomas, kur nebūtu nebanku sektora konkurentu. Konkurences iespaidā bankām nāksies mainīt pakalpojumu un produktu klāstu un saturu, tos vienkāršojot. Tāpat konkurence izdara spiedienu uz banku pakalpojumu cenām, kas liek pārskatīt banku darbības strukturālu organizāciju.

“Šīs tendences ir izteikti redzamas arī Latvijā, kur ir ļoti tehnoloģiski attīstīts banku sektors un klienti ar moderniem paradumiem. Pēdējā laikā dzirdamas ziņas, piemēram, par dažādu filiāļu slēgšanu, kas ir tikai likumsakarīgi – bankām ir jāpiemēro izmaksas gan tādēļ, ka visām vadošajām bankām Latvijā vairāk nekā 90% maksājumu tiek veikti elektroniski, gan tādēļ, ka konkurentiem ar alternatīviem biznesa modeļiem, piemēram, nesen Latvijā publiski pieteiktajam peer-to-peer aizdevumu (savstarpējo kredītu) projektam, nav tādu fiksētu izmaksu kā filiāles. Līdz ar to bankām jāsamazina savi izdevumi, lai nezaudētu jauniem konkurentiem,” saka Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

EY tomēr uzsver, ka jaunie nebanku finanšu pakalpojumu sniedzēji tradicionālās bankas pilnībā aizvietot nespēs, jo tiem vēl nav laika gaitā pārbaudītu biznesa un risku modeļu. Pagaidām nav pilnas skaidrības gan par finanšu, gan juridiskiem izaicinājumiem, ar kuriem nākotnē būs jāsaskaras jaunajiem finanšu pakalpojumiem, tādiem kā pūļa finansēšana vai peer-to-peer savstarpējo aizdevumu nozare.

Tāpat tradicionālajām bankām ir pietiekami daudz resursu un zināšanu, lai īstenotu nepieciešamās pārmaiņas, ja vien tās tiks laicīgi definētas un uzsāktas.

 

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress