Home » Jaunumi, Latvija » Aizvadītais gads bijis īpaši veiksmīgs graudkopjiem, taču piensaimniekiem tas nesis zaudējumus

Aizvadītais gads bijis īpaši veiksmīgs graudkopjiem, taču piensaimniekiem tas nesis zaudējumus

spike-8740_960_720-300x225

Šis gads Latvijas lauksaimniekiem bijis ļoti dažāds – no ļoti veiksmīgas ražas graudkopjiem līdz parādos dzenošām piena iepirkuma cenām piensaimniekiem, vēsta LTV raidījums “Rīta panorāma”.

Graudu audzētājiem šis gads ir bijis patiesi veiksmīgs. Kaut arī sauso laikapstākļu dēļ graudu kvalitāte bija nedaudz zemāka par iepriekšējo gadu ražām, toties kopraža bija ievērojami lielāka. Savukārt piensaimniekiem un cūkkopības nozarē strādājošajiem šis gads bijis mazāk izdevies.

Piena cenas nav būtiski paaugstinājušās – tās turas uz vietas, taču kopumā tās ir diezgan zemas. Kaut arī dažās saimniecībās notikusi rekonstrukcija, lopu un piena kopējais daudzums nav būtiski izmainījies.

“Nevarēšu nosaukt nevienu saimniecību, kas būtu bankrotējusi – ir saimniecības, kas pārdevušas savus lopus, ir saimniecības, kas šos lopus nopirkušas,” stāsta zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Situācija ar cūku mēri uz šo brīdi ir stabilizējusies. Šogad reģistrēti aptuveni desmit saslimšanas gadījumi mājdzīvnieku novietnēs, taču statistiku meža dzīvnieku vidū noteikt nav tik vienkārši.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija (EK) pēc ārkārtas sanāksmes Briselē, kura tika sasaukta, lai apspriestu atbalsta pasākumus lauksaimniekiem, kuri pašlaik cieš no piena un liellopu nozares krīzes, paziņoja par 500 miljonu eiro piešķiršanu lauksaimniekiem.

Savukārt Latvijas valdība augusta vidū piena ražotāju atbalstam piešķīra 7,6 miljonus eiro.

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress