Home » Baltija, Jaunumi » Baltijas valstu attīstības finanšu institūcijas sadarbosies eksporta kredītu garantiju jomā

Baltijas valstu attīstības finanšu institūcijas sadarbosies eksporta kredītu garantiju jomā

Attīstības finanšu institūcija Altum piektdien, 22.jūlijā, parakstīja vienošanos par Baltijas sadarbību eksporta kredītu garantiju jomā. Vienošanās parakstīta ar Igaunijas finanšu institūciju Kredex Credit Insurance un Lietuvas finanšu institūciju Invega.

Altum valdes loceklis Jēkabs Krieviņš: «Vienošanās paredz uzsākt informācijas apmaiņu par eksporta kredīta garantijām, dalīties ar pieredzi un zināšanām par risku analīzi, parādu piedziņu, kā arī citiem ar eksporta kredīta garantijām saistītiem tematiem. Esam nolēmuši vēl vairāk stiprināt sadarbību, analizējot arī plašākas sadarbības iespējas nākotnē, piemēram, vienota Baltijas valstu eksporta kredīta instrumenta izstrādi, kas ļautu audzēt konkurētspēju, apvienojot spēkus Baltijas valstu uzņēmumiem, izejot eksporta tirgos.»

Tikšanās laikā Rīgā attīstības finanšu institūciju darbinieki apsprieda eksporta kredīta garantiju programmas savās valstīs, kā arī uzklausīja speciālistu atzinumus par tirdzniecības kredītu apdrošināšanu un citiem jautājumiem.
Eksporta kredīta garantiju programma tiek īstenota kopš 2009. gada. Šajā laikā ir izsniegtas 220 garantijas 53 uzņēmumiem 20 miljonu eiro apmērā, kopējais garantētais eksporta apgrozījums ir 130 miljonu eiro. Kopš programmas sākuma izmaksātas 11 zaudējumu atlīdzības par kopējo summu 570 tūkstoši eiro.

Altum meklē arvien jaunus veidus programmas darbības paplašināšanā. Līdz šā gada 3.ceturkšņa beigām plānots ieviest garantiju programmu eksporta darījumu risku segšanai uz ES un OECD valstīm (šobrīd garantijas tiek sniegtas tikai darījumiem uz t.s. trešajām valstīm).

Eksporta kredītu garantija ļauj eksportētājam nodrošināties pret ārvalstu pircēja maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu. Eksporta kredīta garantija sedz līdz 90 % no eksporta darījuma summas. Darījumu maksimālais atliktā maksājuma termiņš var būt līdz pat 2 gadiem. Eksporta kredīta garantijas maksimālais apmērs jeb Altum atlīdzības maksimālais saistību apmērs par zaudējumiem, kas radušies ar vienu ārvalstu pircēju, ir 1 miljons eiro. Ar eksporta kredīta garantiju var segt gan pircēja risku, gan pircēja saistību garantētāja – cita uzņēmuma vai pircēja bankas risku, tādējādi to var piesaistīt kā papildu nodrošinājumu arī pircēja bankas garantijas gadījumos, kad ir šaubas par pircēja bankas likviditāti.

Foto: Images Money/ https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress