Home » Latvija » Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā jūnijā palielinājies par 1%

Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā jūnijā palielinājies par 1%

2018. gada jūnijā salīdzinājumā ar maiju ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,0%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 1,4%, savukārt eksportētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 0,6%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palielinājās par 0,5%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 0,6%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijai, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas pakalpojumiem, kā arī koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas. Cenu pazeminošā ietekme bija spirtoto dzērienu ražošanā.

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 4,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 4,8%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 3,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas augušas par 4,1%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,4%.

Būtiskākā ietekme cenu pieaugumam bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, elektroenerģijai, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas apgādes pakalpojumiem, kā arī pārtikas ražošanā. Lielākā pazeminošā ietekme bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā, kā arī elektrisko iekārtu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,6 tūkstošiem cenu, no tām ap 1,4 tūkstošiem par vietējā tirgū un ap 1,2 tūkstošiem par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Foto: F64

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress