Home » Jaunumi, Latvija » Eksperte: Novārdzināto eksportu baro kvieši un rapsis

Eksperte: Novārdzināto eksportu baro kvieši un rapsis

ASV un Ķīnas tirdzniecības konflikts, tā radītā nenoteiktība un pasaules ekonomikas bremzēšanās kopumā nelabvēlīgi ietekmē starptautiskās preču tirdzniecības apjomus. Arī Latvijā redzam vājākus eksporta un importa rādītājus. Pēdējo mēnešu uzņēmumu aptauju dati rāda, ka arvien biežāk apstrādes rūpniecības uzņēmumi par galveno ierobežojošo faktoru tālākai attīstībai min pieprasījuma vājināšanos, kas, ļoti iespējams, atspoguļo izaugsmes bremzēšanos to valstu ekonomikās, ar ko tirgojamies. Ja palūkojamies uz apstrādes rūpniecības uzņēmumu eksporta pasūtījumiem, tad arī tur var novērot lejupvērstas tendences. Turklāt pieprasījuma vājināšanās šogad spiež uz leju eksporta produkcijas cenas, kas papildus iegriež eksportētājiem. Eksporta plūsmas ietekmē arī dažādi vienreizēji/ pārejoši faktori, kā, piemēram, laikapstākļi – pērnā gada mazo ražu efektu jutām līdz pat šīs vasaras beigām. Mašīnu un iekārtu eksportu šogad visu gadu uz leju velk pērnā gada lielais turboreaktīvo un citādu gāzturbīnu dzinēju eksports, kas patiesībā ir atsevišķu preču nogādāšana uz garantijas remontu un atpakaļ un nekādi neatspoguļo Latvijas ekonomikas attīstību.

Preču eksporta izaugsme šogad lēkā starp plusiem un mīnusiem, tomēr pirmajos trīs ceturkšņos kopumā tā ir noturējusies virs ūdens. Pēc krituma augustā septembris uzrādīja nelielu izaugsmi, preču eksportam eiro izteiksmē pieaugot par 2.5%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Eksporta izaugsmes galvenais barotājs bija kvieši un rapsis, bet izaugsmi uz leju vilka koks un tā izstrādājumi, kur kritums bija vērojams jau piekto mēnesi pēc kārtas, kā arī jau minētie turboreaktīvie dzinēji. Iepriekšējais gads kokrūpniecībai bija ārkārtīgi labs, tāpēc šis uz iepriekšējā izcilnieka fona izskatās sliktāk, nekā patiesībā ir. Izteikti negatīvo vilkmi no šīs preču grupas vēl, visticamāk, eksporta sniegumā redzēsim vismaz līdz nākamā gada pirmajam ceturksnim, pēc tam tā, visticamāk, mazināsies. Savukārt turboreaktīvo dzinēju efektam nākamgad vajadzētu izzust pilnībā.

Gaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos preču eksporta izaugsme saglabāsies vārga. Lai gan izaugsme tirdzniecības partneru ekonomikas turpinās bremzēties, eksporta sniegums, izzūdot pārejošajiem faktoriem, nākamgad varētu nedaudz uzlaboties.

Agnese Buceniece, Swedbank vecākā ekonomiste

Atslēgas vārdi: , , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress