Home » Eiropa, Jaunumi, Latvija » Ekonomiste: Atkopšanās ceļš eksporta tirgos būs ilgāks

Ekonomiste: Atkopšanās ceļš eksporta tirgos būs ilgāks

Dati par uzņēmēju noskaņojumu jūlijā norāda uz lielāku optimismu, kas nozīmē – ekonomika lēnām atkopjas, šorīt intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina “Swedbank” galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija.

Runājot par iekšzemes kopprodukta (IKP) krituma, Zorgenfreija uzsvēra, ka “nav tik slikti, kā varētu būt”, jo sākotnēji prognozes bija daudz drūmākas.

Tāpat viņa norādīja, ka redzama situācijas uzlabošanās – apstrāde rūpniecība ir atveseļošanās ceļa sākumā, arī mazumtirdzniecībā atgriezās pieaugums.

“Datos par jūliju mēs skatāmies uz uzņēmēju noskaņojumu, tas norāda jau uz lielāku optimismu, kas nozīmē, ka ekonomika lēnām atkopjas arī jūlijā. Mēs esam ceļā uz augšu, bet tas kāpiens, es domāju, būs pailgs,” pauda Zorgenfreija.

“Dati par situāciju eirozonā bija pat nedaudz sliktāki nekā gaidīts – 15% kritums. Atkopšanās ceļš eksporta tirgos būs ilgāks. Tas neko labu neliecina mūsu eksportētājiem. Ja eksportam klājas slikti, tad mūsu izaugsme ilgtermiņā sabalansēta nevar būt,” sacīja ekonomiste.

Kā zināms, IKP sarucis par 7,5% salīdzinājumā ar pagājušo ceturksni, kas ir vēsturiski straujākais kritums viena ceturkšņa laikā.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes veikto IKP ātro novērtējumu, 2.ceturksnī IKP bija par 9,8% mazāks nekā pirms gada. IKP dinamiku ietekmēja apjoma samazinājums ražojošajās nozarēs (par 3,8%) un kritums pakalpojumu nozarēs (par 11%).

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress