Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecība jūlijā sasniegusi šī gada labāko rezultātu

Apstrādes rūpniecība jūlijā sasniegusi šī gada labāko rezultātu

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 11,5 %, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,1 %. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 0,1 %.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, ražošanas apjoma pieaugums bija pēc īpatsvara lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 12,5 %. Produkcijas apjoma kāpumu jūlijā turpināja uzrādīt ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana – par 13,7 % un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana. Samazinoties COVID-19 pandēmijas negatīvajai ietekmei, jūlijā pirmo mēnesi produkcijas izlaides kāpumu uzrādīja iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana – par 11,9 %, mēbeļu ražošana – par 10,5 % un apģērbu ražošana – par 9,1 %.

Savukārt produkcijas apjoma kritums saglabājās iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 26,5 % un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā (automobiļu detaļu un piederumu ražošana, kas sevī ietver dažādas automobiļu sastāvdaļas) – par 16,8 %. Ražošanas apjoma samazinājums bija arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā, metālu ražošanā un divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 0,2 % un 15,5 %).

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,1 %. Ražošanas apjoma kāpums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,3 %, bet kritums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 27,1 %. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 0,8 %.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2019. gada jūliju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,5 %. Eksports palielinājās par 9,8 % (no tā eirozonā – par 14,6 %, ārpus eirozonas – par 5,6 %), savukārt vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,5 %.

2020. gada jūlijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 4,2 %. Apgrozījums vietējā tirgū – par 0,4 % un eksportā – par 6,2 % (no tā eirozonā – par 12,1 %, ārpus eirozonas – par 1,6 %).

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress