Home » Jaunumi, Latvija » Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums turpina pieaugt

Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums turpina pieaugt

Pēc straujāka pieauguma š.g. aprīlī, mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpuma temps maijā samazinājās un bija par 3,8% lielāks nekā iepriekšējā gada maijā (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās).

Janvārī-maijā gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 0,8%. Ņemot vērā ierobežojumus nepārtikas preču tirdzniecībā, nepārtikas preču mazumtirdzniecība saruka par 2,3%. Pārtikas preču tirdzniecība nedaudz pieauga (par 1,2%).

Maijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā pieauga par 6,5% nodrošinot lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā. No š.g. 7. aprīļa tika atcelti vairāki ierobežojumi mazumtirdzniecībā. Maijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga visās preču kategorijās, izņemot apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā, kas saruka par 14%. To varētu skaidrot ar ierobežojumu atcelšanu, kam sekoja straujš iepirkšanās vilnis aprīlī, kad iedzīvotāji steidza realizēt iepriekš atliktos pirkumus. Attiecīgi maijā tika sasniegts zināms iepirkšanās piesātinājums un iepirkšanās apjoms saruka. Visstraujāk pieauga grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība (par 25%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecība specializētajos veikalos (par 23%) un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos (par 22%).

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, visstraujākās pozitīvās izmaiņas bija mazumtirdzniecībā lietotu preču veikalos (pieaugums par 32%) un pārējā mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem (pieaugums par 33%). Pieauga arī iepirkšanās stendos un tirgos (par 13%) un mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem (par 12%). Līdz ar klātienes tirdzniecības atsākšanu plašākā apjomā, ievērojami saruka attālinātā iepirkšanās, kas maijā pieauga tikai par 6% (salīdzinājumam – martā par 47%).

Pārtikas preču mazumtirdzniecības maijā saglabājās gandrīz tādā pašā līmenī kā pirms gada un bija par 0,3% zemāka nekā 2020. gada maijā.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās maijā bija par 5% augstāks nekā 2020. gada maijā.

Prognozējams, ka turpmāko situāciju mazumtirdzniecībā lielā mērā ietekmēs ar Covid-19 pandēmiju saistīto tirdzniecības ierobežojumu atcelšana un tirgotāju un pircēju spēja pielāgoties mainīgajiem apstākļiem. Pakāpeniski paplašinot klātienes tirdzniecību lielajos tirdzniecības centros un ievērojot noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, pozitīvi tiks ietekmēta mazumtirdzniecības attīstība.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress