Home » Jaunumi, Latvija » Izaugsmei jāstiprina pārliecība par tālāku attīstību

Izaugsmei jāstiprina pārliecība par tālāku attīstību

Jūnijā Latvijas rūpniecība pieauga par 7,6%. Apstrādes rūpniecībā apjomi palielinājās par 10,9%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 9,3%. Savukārt elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 14,9%. Nozīmīgs produkcijas apjoma pieaugums bija augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs. Savukārt neliels kritums bija pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas ražošanā (-0,8%), farmācijas un citu transportlīdzekļu ražošanā.

Latvijas apstrādes rūpniecība ir pārvarējusi visu šķēršļus un turpina veiksmīgi apgūt jaunas virsotnes. Vidēja termiņā perspektīvas saglabājas ļoti optimistiskas, neskatoties uz nestabilajiem apstākļiem. Globālās apstrādes rūpniecības aktivitātes indikatori liecina, ka arī jūlijā nozare turpina atrasties spēcīgas ekspanijas fāzē. Primārais jautājums ir par to, kā tikt galā ar pieprasījumu, darbaspēka trūkumu un piegādes ķēžu traucējumiem. Latvijas rūpniecība nav izņēmums.

Pieprasījuma spēks šobrīd krietni apsteidz piedāvājuma spēju tik līdzi. Eirozonas apstrādes rūpniecībā pieņem darbā darbiniekus rekordātrā tempā, lai spētu izpildīt pasūtījumus. IHS Markit iepirkumu vadītāju aptauja liecina, izteikti strauja darba vietu radīšana ir bijusi Austrijā un Vācijā. Sarežģījumi piegādes ķēdēs un problēmas ar darbaspēku būs nopietni riski nozarei, kas līdz ar rudeni palielināsies. Pieaugot saslimstībai darbības pārrāvumu risks palielinās, kas pavērs ceļu tālākai pastāvošo piegādes ķēžu sistēmas revīzijai un attiecīgi arī parādīsies jaunas iespējas mūsu uzņēmējiem, gan arī piesaistīt investīcijas. Šis ir atbilstošs laiks, lai atbalstītu apstrādes rūpniecības īpatsvara pieaugumu un ieņemtu jaunas nišas. Tikmēr tikpat aktuāls jautājums, kas virmo visu iepriekšējās pēckrīzes posmu ir, cik daudz uzņēmēju aktīvi izmantos situāciju, lai palielinātu jaudas un attīstītos. Nereti dzirdams, ka pašreizējo uzrāvienu tie uztver ar piesardzību – kā pārejošu parādību. Tādēļ tie labāk atsakās no pasūtījumiem, nekā vērtē paplašināšanās iespējas. Jācer, ka pārliecība nostiprināsies un aktivizēsies investīcijas, bet pašlaik vērojamā izaugsme nesabremzēsies pret jaudu robežām. Pašreizējie apstākļi ir izcili, lai uzlabotu produktu pievienoto vērtību un ieņemtu lielāku lomu tautsaimniecībā.

Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress