Home » Jaunumi, Latvija » Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājās par 29,9 %

Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājās par 29,9 %

2022. gada aprīlī, salīdzinot ar 2021. gada aprīli, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 29,9 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 39,6 %, eksportētajai produkcijai – par 21,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 26,5 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 17,9 %.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; pārtikas produktu ražošanā; gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas), kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē.

2022. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,1 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 1,9 %, eksportētajai produkcijai – par 4,3 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājās par 5,2 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,5 %.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; atsevišķu pārtikas produktu ražošanā; gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas), kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam elektroenerģijas tirdzniecībā.

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress