Home » Jaunumi, Latvija » Arī šis gads ražotājiem būs izaicinājumiem bagāts

Arī šis gads ražotājiem būs izaicinājumiem bagāts

Pēc četru mēnešu pārtraukuma apstrādes rūpniecībā uz brīdi ir atgriezies pieaugums. Centrālās statistikas pārvalde ziņo, ka apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi novembrī auguši par 5.3% (kalendāri izlīdzināti dati salīdzināmajās cenās), salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš. Savukārt 2022. gada 11 mēnešos reģistrēts 3.2% kāpums.

Gan pērnā gada 11 mēnešos, gan it īpaši novembrī visbūtiskāko devumu kopējā sniegumā ir nodrošinājusi viena no mazākajām apstrādes rūpniecības apakšnozarēm – metālu ražošana. Tās ražošanas apjomi pērn ir bijuši gandrīz trīs reizes lielāki nekā 2021.gadā. Dzērienu ražošanā produkcijas apjomi 11 mēnešos kāpuši par 18.6%, bet automobiļu, to piekabju un puspiekabju izlaide augusi par 14.4%. Par aptuveni 8% palielinājušies elektrisko iekārtu un būvmateriālu ražošanas apjomi. Savukārt divās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs – koksnes un tās produktu ražošanā un pārtikas produktu ražošanā produkcijas apjoms aizvadītā gada janvāra-novembra periodā ir sarucis par 1.1-1.5%. Būtisks kritums bija vērojams arī citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (-8.9%).

Ņemot vērā kopējā pieprasījuma vājināšanos, tad uz pagājušā gada beigām pieauga to apstrādes rūpniecības apakšnozaru skaits, kurās bija reģistrēts kritums. Tomēr dažas vēl spēja uzturēt pieaugumu. Uzņēmumu aptaujas rāda, ka ražotāju noskaņojums gada nogalē turpināja pasliktināties un šobrīd atrodas aizvadītās desmitgades zemākajā punktā, ja neskaita īslaicīgu kritumu pandēmijas sākumā. Pēdējo mēnešu laikā galvenais iemesls pesimisma pieaugumam bija pasūtījumu apjoma mazināšanās. Redzējām arī, ka oktobrī preču eksporta vērtības pieaugums bija vienlīdz liels ar eksporta cenu kāpums – var secināt, ka eksporta apjomu kāpums stājas. Ņemot vērā ražošanas izmaksu kāpumu, ražotāji joprojām plāno tuvāko trīs mēnešu laikā turpināt celt savas produkcijas cenas. Tomēr šādu uzņēmumu īpatsvars ir nedaudz mazinājies, visticamāk, vājāka pieprasījuma ietekmē un šur tur ir nedaudz sarucis samilzušais izmaksu spiediens. Tai pat laikā pieaug to apstrādes rūpniecības uzņēmumu skaits, kas pieļauj darbinieku skaita mazināšanu.

Arī šis gads ražotājiem būs izaicinājumiem bagāts. Daļa joprojām strādās pie piegāžu ķēžu pārplānošanas, lai gan, visticamāk, šeit jau lielākais darbs tika padarīts pērn. Ražošanas izmaksas joprojām būs augstas, bet labā ziņa, ka tās vairs neaugs tik strauji un atsevišķās izejvielu un ražošanas komponentēs iespējama pat neliela cenu atkāpšanās. Gaidāms, ka lielākais izaicinājums būs pieprasījuma vājums. Pasūtījumu apjoms vēl būtiskāk mazināsies, pirms sāks atgūties. Arī ražošanas apjomos šogad, vismaz gada pirmajā pusē, visticamāk, gaidāms kritums.

Agnese Buceniece, Swedbank Latvija galvenās ekonomistes v.i.

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress