Home » Ārvalstu uzņēmumi, Meklē sadarbību » Sadarbojoties zinātniekiem un uzņēmējiem, mudinās radīt inovatīvus produktus

Sadarbojoties zinātniekiem un uzņēmējiem, mudinās radīt inovatīvus produktus

Šonedēļ Rīgā jau piekto reizi notiks starptautiskā tehnoloģiju attīstības un komercializācijas projekta „Commercialization Reactor” pasākums, ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar SIA „Virtual CEO”, Rīgas domi un „Swedbank”. Pasākuma atklāšana notiks 1. jūnijā plkst. 9.30 Rīgas domes 1. stāva sanāksmju zālē.

LIAA direktora vietnieks Māris Ēlerts uzsver: „Šādi augsta līmeņa pasākumi, kuros satiekas zinātnieki un uzņēmēji, ir nozīmīgi abām pusēm, jo sniedz iespēju veidot jaunu un perspektīvu sadarbību, veicinot ilgtspējīgu nozaru attīstību un radot potenciālu ne vien pierādīt sevi vietējā tirgū, bet arī gūt panākumus Eiropā un pasaulē. Ikdienā gan zinātnieki, gan uzņēmēji strādā katrs savā sfērā, un saskares punktu ir samērā maz, taču šāds intensīvs pasākums dod iespēju iepazīt vienam otra vajadzības un savu ideju dzīvotspēju, kā arī rast kontaktus turpmākai izaugsmei.”

„Commercialization Reactor” laikā tiks prezentētas 12 tehnoloģijas, kuras jau patlaban izstrādātas tiktāl, ka, iesaistoties ieinteresētiem un aktīviem uzņēmējiem un finansētājiem, var pārtapt komerciāli veiksmīgos inovatīvos produktos. Pasākumam pieteikto tehnoloģiju vidū ir: apģērbā iestrādājams enerģijas ģenerators (Latvija), augstas precizitātes laika periodu mērierīce (Latvija), biomasas pārstādes tehnoloģija siltuma, elektroenerģijas, sintētiskās gāzes un mēslojuma ražošanai (Krievija),  īpaša redzes saglabāšanas programma (Krievija), īpašu cirkonija sakausējumu pielietošana karstumizturīgu kabeļu ražošanā (Krievija), sinerģētiska ierīce ūdens attīrīšanai (Gruzija), hibrīda saules enerģijas pārveidotājs (Armēnija),un citas.

Minētās tehnoloģijas un izgudrojumus zinātnieki prezentēs uzņēmējiem, turpmākajā pasākuma gaitā veidojot komandas, kuras divu dienu laikā izstrādās sākotnējos biznesa piedāvājumus, ko prezentēs arī iespējamajiem investoriem. Tehnoloģiju prezentācijas 1. jūnijā var apmeklēt arī masu mediju pārstāvji, iepriekš piesakoties LIAA sabiedrisko attiecību nodaļā. Pasākuma darba valodas – krievu, angļu.

Līdzšinējo reaktora pasākumu gaitā jau izveidojušās vairākas veiksmīgas sadarbības, kuru rezultātā tiek radīti jauni, konkurētspējīgi produkti ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā. Piemēram, pērn dibināts uzņēmums „Naco Technologies”, kurš jau saņēmis sēklas kapitāla fonda „Imprimatur Capital” investīcijas, bet patlaban norit sarunas par nākamā posma investīciju piesaisti. Minētais Latvijas uzņēmums sadarbībā ar Krievijas zinātniekiem strādā pie jauna tipa nanopārklājumu izstrādes dažādiem materiāliem, tādējādi palielinot to izturību pret nodilumu, kas būtiski varētu uzlabot aviācijā, mašīnbūvē, naftas ieguvē un citās nozarēs izmantojamo materiālu kvalitāti. Tāpat pagājušā gada reaktora pasākuma rezultātā izveidojusies sadarbība starp Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem un Latvijas uzņēmējiem, izstrādājot unikālu tehnoloģiju piena produktu kvalitātes pārbaudei.

„Commercialization Reactor” mērķis ir palīdzēt satikties ideju autoriem – zinātniekiem un izgudrotājiem, – un to īstenotājiem, kopīgi izskatot unikālu tehnoloģiju dzīvotspēju praksē un radot jaunus, strauji augošus un veiksmīgus uzņēmumus Latvijā.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress