Home » Jaunumi, Latvija » Uzņēmumi var piesaistīt Eiropas līdzekļus pētniecībai un inovatīvu produktu izstrādei

Uzņēmumi var piesaistīt Eiropas līdzekļus pētniecībai un inovatīvu produktu izstrādei

 

Diskusijās par Latvijas ekonomikas attīstību liela uzmanība tiek veltīta nepieciešamībai veidot konkurētspējīgus uzņēmumus ar lielu inovāciju potenciālu jeb, citiem vārdiem, uzņēmumus, kas spētu radīt un pasaulei piedāvāt tehnoloģiski jaunus, unikālus produktus. Tiesa, inovācijas bieži prasa būtiskus sākotnējos ieguldījumus pētniecībā un produktu izstrādē, un finansiālu atdevi tās rada ilgākā laika posmā, nevis pāris gados, tādēļ daudzi – īpaši mazie un vidējie uzņēmumi – baidās šādus līdzekļus ieguldīt.

Lai veicinātu inovāciju attīstību visā Eiropā un Eiropas Savienības (ES) valstis spētu konkurēt ar ASV un Āzijas tehnoloģiski attīstītākajām valstīm, ES 7. Ietvara programmā pētniecības institūcijām un uzņēmumiem šogad pieejami gandrīz 7 miljardi eiro. Uz šo finansējumu iespēja pieteikties ir arī Latvijas zinātniskajiem institūtiem, kā arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas vēlas attīstīt jaunus un pasaules mērogā unikālus produktus, taču pašu līdzekļu šim nolūkam nepietiek.

Eiropas Komisija, publicējot 7. Ietvara programmas uzsaukumus, norādījusi, ka tajos lielāks uzsvars nekā jebkad agrāk likts uz atbalstu aktivitātēm, kuras palīdzēs samazināt plaisu starp pētniecību, inovāciju un tirgu, veicinot jauno tehnoloģiju komerciālā potenciāla mērķtiecīgāku izmantošanu.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietnieks Māris Ēlerts uzskata, ka šī ir lieliska iespēja ikvienas dalībvalsts – tātad arī Latvijas – radošajiem prātiem un iniciatīvas bagātiem uzņēmējiem izstrādāt jaunus produktus, tehnoloģijas un pakalpojumus, kuriem ir ne vien vietējā tirgus, bet arī nozīmīgs eksporta potenciāls. „Ja mēs vēlamies, lai turpmāk Latvijas ekonomika attīstītos uz stabiliem un drošiem pamatiem, nepieciešamība pēc inovatīviem produktiem un risinājumiem ir neizbēgama. Bez šaubām, daudziem – jo īpaši nelieliem – uzņēmumiem trūkst kapacitātes un finanšu, lai ieguldītu nozīmīgus līdzekļus pētniecībā un produktu izstrādē, kas prasa daudz laika un pūļu, bet kuru atdeve bieži nav nemaz tik viegli prognozējama. Iespēja, ko piedāvā ES, ir lielisks atbalsts visiem, kuru klupšanas akmens līdz šim bijis finansējuma trūkums – ja ir laba ideja un pamatojums, kādu ieguvumu tā nesīs konkrētās valsts un Eiropas ekonomikas attīstībā, šo iespēju vajadzētu izmantot,” norāda M.Ēlerts.

Pieejamā finansējuma sadalē nav noteikti konkrēti limiti katrai no ES dalībvalstīm, visi iesniegtie zinātnisko institūciju un uzņēmumu izstrādātie projekti būs vienlīdzīgi un savstarpēji konkurēs. Taču, norāda M.Ēlerts, tas nozīmē ne vien lielāku konkurenci, bet arī to, ka iespēja gūt atbalstu patiešām ir ikvienam – viss atkarīgs no piedāvātā projekta kvalitātes un perspektīvām. Tiesa gan, būtiski, ka projektus var pieteikt tikai starptautiski konsorciji – tas nozīmē, ka interesentiem pirms projekta iesniegšanas jāvienojas par partnerību ar pētnieciskajiem institūtiem vai citiem uzņēmumiem ārpus Latvijas. Tomēr LIAA pārstāvis uzsver, ka uzņēmumiem, kuri arī līdz šim orientējušies uz eksportu, tai nevajadzētu būt izšķirošai problēmai, jo vairumam šo uzņēmumu jau ir partneri ārvalstīs.

Daļa 7. Ietvara programmā pieejamā atbalsta paredzēta konkrētu nozaru konkurētspējas attīstībai – piemēram, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, nanotehnoloģiju, fotonikas un robotikas, alternatīvās enerģijas, efektīvāka pilsētas sabiedriskā transporta, biotehnoloģiju un citu jomu projektu izstrādei. Savukārt 214,7 miljoni eiro tiks sadalīti starp jebkurā jomā strādājošiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri vēlas attīstīt savu biznesu, balstoties uz jaunizstrādātām tehnoloģijām.

Plašāka informācija par 7. Ietvara programmā pieejamo atbalstu un iespējām tam pieteikties atrodama šeit. Konsultēties par iespējām pretendēt uz ES atbalstu var arī Eiropas Biznesa atbalsta tīkla birojā Rīgā  un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress