Home » Baltija, Jaunumi, Lietuva » Pārrunā Latvijas un Lietuvas sadarbības uzlabošanu lauksaimniecības preču tirdzniecības jomā

Pārrunā Latvijas un Lietuvas sadarbības uzlabošanu lauksaimniecības preču tirdzniecības jomā

Piektdien, 3. februārī zemkopības ministre Laimdota Straujuma tikās ar Lietuvas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti (Ričardas Degutis). Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu veiksmīgā sadarbība lauksaimniecības un pārtikas preču jomā un apspriests, kā to uzlabot un kā veicināt Latvijā un Lietuvā ražotās produkcijas eksportu uz Eiropas Savienības (ES) un trešajām valstīm.

Latvijas tirdzniecība ar Lietuvu pa gadiem ir vienmērīga, ar importa pārsvaru pār eksporta apjomiem, taču tirdzniecības bilancei ir tendence uzlaboties. Tomēr 2010. gadā, salīdzinot ar 2009. gadu, bija vērojams diezgan liels Latvijā ražotās produkcijas eksporta kāpums uz Lietuvu – par 33 procentiem vērtības izteiksmē. Savukārt 2011. gada 11 mēnešos Latvijas eksports uz Lietuvu pieauga par 21 procentu, ja salīdzina pret 2010. gadu. Latvijas tirdzniecība ar Lietuvu gan importā, gan eksportā notiek ļoti plašā produktu klāstā praktiski visās produktu grupās.

Kopējais Latvijas lauksaimniecības produktu un pārstrādātu lauksaimniecības produktu eksports uz Lietuvu 2010. gadā sasniedza 267,3 miljonus eiro vērtību, bet 2011. gada 11 mēnešos – jau 323 miljonus eiro. Lielāko daļu produktu eksportā veidoja piena, olu un medus produkti par 84,2 miljoniem eiro vai 26 procentus no kopējās produktu eksporta vērtības 2011. gada 11 mēnešos. 2010. gadā būtisks pieaugums – par 187 procentiem – bijis dzīvnieku vai augu taukiem un eļļām eksporta vērtībai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī tālākā Latvijas un Lietuvas sadarbība cīņā par taisnīgiem tiešajiem maksājumiem. Kā zināms, Latvijas un Lietuvas sadarbība lauksaimniecības jautājumos ir aktīva, par to liecina 20. janvārī Berlīnē Latvijas, Igaunijas un Lietuvas zemkopības ministru un trīs Baltijas valstu lauksaimnieku nevalstisko organizāciju parakstītā deklarācija „Par godīgu Kopējo lauksaimniecības politiku visām Eiropas Savienības dalībvalstīm”. Baltijas valstu parakstītajā dokumentā uzsvērts, ka ES Kopējās lauksaimniecības politikai turpmāk jābalstās uz solidaritātes, taisnīguma un vienlīdzīgas konkurences principiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress