Home » Jaunumi, Latvijas uzņēmumi, Meklē sadarbību » AAE un Katarā meklēs jaunus eksporta tirgus un investīcijas

AAE un Katarā meklēs jaunus eksporta tirgus un investīcijas

Sestdien, 10. septembrī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju dosies vizītē uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Kataru. Šī vizīte tiek organizēta pēc Latvijas puses iniciatīvas, lai meklētu jaunus eksporta tirgus Latvijas ražotājiem un piesaistītu Latvijai jaunas investīcijas.

Arābu valstīs premjers aicinās attīstīt ekonomisko sadarbību ar Latviju tādās jomās kā tranzīts un loģistika, uzsverot Latvijas kā reģionālā tranzīta centra nozīmi, kas savieno Ziemeļeiropu ar Krieviju un NVS valstīm. Latvija ir ieinteresēta arī piesaistīt investīcijas, it īpaši ražošanas sektoram, attīstīt tūrismu, tirdzniecības sakarus un veicināt sadarbību kokapstrādes, farmācijas, izglītības un citās jomās. Tāpat vizītes mērķis ir padziļināt divpusējo politisko dialogu, lai paplašinātu Latvijas izpratni par šo reģionu, kā arī noslēgt līgumus, kas atvieglotu ekonomiskos sakarus.

AAE un Katara izvēlētas kā vizītes mērķi, ņemot vērā, ka šo valstu stratēģija vērsta uz investīciju izvietošanu citās valstīs. Papildus sadarbībai ar tradicionālajiem tirdzniecības partneriem Eiropas Savienībā un ASV, Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar jauniem reģioniem, kuru ekonomiskais potenciāls un ietekme pasaules ekonomikā ar katru gadu nostiprinās.

Apvienotos Arābu Emirātus (AAE) premjers un uzņēmēji apmeklēs 11. un 12. martā, savukārt Katarā Latvijas delegācija viesosies 13. un 14. martā. Vizītē piedalīsies arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Svētdien, 11. martā AAE pilsētā Abu Dabi premjers tiksies ar AAE premjerministru, viceprezidentu un Dubaijas monarhu šeihu Mohamedu bin Rašidu al Maktumu (Mohammed bin Rashid Al Maktoum) un AAE ārējās tirdzniecības ministri šeihi Lubnu Halidu al Hasimi (Lubna Khalid Al Qasimi). Tāpat plānotas tikšanās ar aviokompānijas Etihad Airways, Abu Dabi valdības īpašumā esošā investīciju fonda Abu Dhabi Investment Authority un investīciju kompānijas Mubadala Development Company pārstāvjiem, kā arī citiem Abu Dabi uzņēmējiem.

Sadarbībā ar Abu Dabi Tirdzniecības un rūpniecības kameru svētdien notiks arī Latvijas un AAE uzņēmēju biznesa tikšanās, kuru laikā plānotas prezentācijas par dažādām investīciju iespējām Latvijā, kā arī Latvijas un AAE uzņēmēju divpusējās tikšanās.

Pirmdien, 12. martā V.Dombrovskis atklās Dubaijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizēto Latvijas–AAE biznesa forumu, kurā AAE uzņēmējiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas piedāvātajām biznesa partnerības iespējām. Biznesa foruma ietvaros V.Dombrovskis tiksies arī ar Dubaijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāju Abdulu Rahmanu Saifu al Gurairu (Abdul Rahman Saif Al Ghurair), tāpat plānotas tikšanās ar ostu pārvaldes kompāniju Dubai Port World un lidsabiedrības Fly Emirates vadību. Latvijas delegācija apmeklēs arī Jafzas brīvo ekonomisko zonu, kas ir viena no pasaules straujāk augošajām ekonomiskajām zonām.

Vizītes laikā plānots parakstīt arī Latvijas un AAE līgumu par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem. Šis līgums veicinās abpusējos ekonomiskos sakarus, kā arī atvieglos investoru piesaisti, radot stabilu investīciju vidi un sakārtojot nodokļu uzlikšanas jautājumus atbilstoši starptautiskiem standartiem.

Otrdien, 13. martā Kataras galvaspilsētā Dohā Latvijas Ministru prezidents tiksies ar Kataras emīru šeihu Hamadu bin Halifu al Tani (Hamad bin Khalifa Al Thani) un Kataras premjerministru šeihu Hamadu bin Džasimu Al Tani (Hamad Bin Jassim Al Thani). To laikā tiks noslēgti saprašanās memorandi starp Latvijas un Kataras ārlietu un ekonomikas ministrijām. 13. martā notiks arī Latvijas–Kataras biznesa forums, ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Kataras Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Trešdien, 14. martā Dohā plānotas tikšanās ar Kataras valsts enerģētikas un rūpniecības ministru Mohamedu Salehu Abdullu al Sadu (Mohammed Saleh Abdulla Al Sada), kompānijas Qatargas, investīciju kompānijas Qatar Holding, lidsabiedrības Qatar Airways, Kataras valdībai piederošās kompānijas Al Addyiar Real Estate Investment un Dohas ostas pārvaldes pārstāvjiem.

Vizītes laikā V.Dombrovskis sniegs intervijas Vidējo Austrumu valstu medijiem, tostarp vienam no ietekmīgākajiem arābu pasaules medijiem Al Jazeera, lai veicinātu Latvijas atpazīstamību šajā reģionā un informētu par Latviju kā pievilcīgu valsti biznesam un investīcijām, kā arī interesantu tūrisma galamērķi.

Vizītē uz Vidējiem Austrumiem premjeru pavadīs 43 uzņēmēju delegācija, kas pārstāv 33 uzņēmumus no izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citām jomām.
Plašāka informācija par Latvijas un Apvienoto Arābu Emirātu, kā arī Latvijas un Kataras diplomātiskajām attiecībām pieejama šeit

Plašāka informācija par Latvijas un Apvienoto Arābu Emirātu ekonomisko sadarbību atrodama šeit

Plašāka informācija par Latvijas un Kataras ekonomisko sadarbību atrodama šeit

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress