Home » Jaunumi, Latvija » FM: Latvijas eksporta pieaugums janvārī nedaudz palēninās

FM: Latvijas eksporta pieaugums janvārī nedaudz palēninās

Līdz ar pieaugošajām problēmām eirozonas tirgos Latvijas eksporta pieauguma tempi 2012. gadā palēnām sākuši samazināties. Janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, preču eksports ir palielinājies par 12,5%, kas ir nedaudz mazāks pieaugums nekā iepriekšējā mēnesī, kad eksports bija audzis par 13,5%.

Janvārī galveno eksporta pieaugumu ir nodrošinājušas pārtikas un lauksaimniecības preces, kuru eksporta apjoms, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ir palielinājies par 20,5%, un metāli un metālu izstrādājumi, kuru eksportā sasniegts 19,3% pieaugums. Lēnāk nekā iepriekšējos mēnešos janvārī audzis pagājušā gadā strauji kāpušais minerālproduktu eksports – vairs tikai par 16,9%, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, kamēr koka un koka izstrādājumu eksporta pieauguma tempi saglabājušies stabili.

Janvārī salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri samērā būtiski palielinājies importa apjoms, ko galvenokārt noteicis vairāk nekā divkāršais mehānismu un mehānisko ierīču importa pieaugums. Tas arī palielinājis ārējās tirdzniecības deficītu līdz 146 miljoniem latu, kamēr pagājušā gada janvārī preču tirdzniecības deficīts bija 72,9 miljoni latu. Lai gan importa apjomi un tirdzniecības deficīts palielinās, pozitīvi, ka to lielā mērā ir noteicis investīciju preču importa pieaugums, kas dod iespēju palielināt ražošanas jaudas un konkurētspēju, dodot cerības uz sekojošu eksporta pieaugumu nākotnē. Būtisku devumu mehānismu un ierīču importa pieaugumā ir sniedzis vēja ģeneratoru imports, kur daļa no ģeneratoriem tika saņemta jau pagājušajā gadā.

Kaimiņvalstu dati par ārējo tirdzniecību šā gada janvārī uzrāda, ka Igaunijas eksporta apjomi, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, janvārī ir auguši par 15%, kas ir būtiski straujāk nekā decembrī. Arī Lietuvā eksports janvārī audzis straujāk nekā iepriekšējā mēnesī, palielinoties par 13,3%.

Latvijas ārējās tirdzniecības perspektīvas tuvākajos mēnešos noteiks situācija eirozonā un Eiropas Savienībā (ES), kas liek prognozēt eksporta pieauguma tempu samazināšanos. Eiropas Komisija februārī pazemināja ES ekonomikas izaugsmes prognozi 2012. gadam, sagaidot, ka savienībā kopumā ekonomika šogad nepieaugs, kamēr pagājušā gada rudenī tika prognozēts 0,6% pieaugums.

Līdzīgi tiek samazinātas prognozes par pasaules tirdzniecības apjomiem šajā gadā. Starptautiskais Valūtas fonds janvārī kopējā eksporta apjoma pieaugumu attīstītajās valstīs 2012. gadam prognozējis par 2,8 procentpunktiem mazāku nekā savās rudens prognozēs, kamēr attīstības valstīm pieauguma tempu samazinājums ir nedaudz zemāks – par 1,7 procentpunktiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress