Home » Jaunumi, Latvija » Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas aprīlī strauji augušas eksportētajai produkcijai

Apstrādes rūpniecībā ražotāju cenas aprīlī strauji augušas eksportētajai produkcijai

Pēc šī gada pirmajos mēnešos vērojamā cenu samazinājuma, aprīlī, salīdzinot ar šī gada martu, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā palielinājās – par 1,2%. Tas nozīmē, ka 2012.gada aprīlī tās bija par 1,9% augstākas nekā 2011.gada aprīlī. Gada laikā apstrādes rūpniecības ražotāju cenas līdzīgi ir augušas gan vietējā tirgū realizētajai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai, attiecīgi par 2% un 1,8 procentiem.

Ņemot vērā, ka apstrādes rūpniecība eksportē gandrīz 2/3 no saražotās produkcijas, tad ražotāju cenas lielā mērā ietekmē eksporta cenu tendences, kuru kritums bija vērojams gada pirmajos trīs mēnešos. Tajā pašā laikā, uzlabojoties situācijai iekšējā tirgū, vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieaug kopš gada sākuma.

Būtiskākā ietekme uz apstrādes rūpniecības ražotāju cenu pārmaiņām 2012. gada aprīlī, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada aprīli, bija pārtikas ražošanā un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā, bet vislielākā pazeminošā ietekme bija dzērienu ražošanā un ķīmisko produktu ražošanā. Vienā no svarīgākajām Latvijas eksporta nozarēm – kokapstrādē – ražotāju cenas 2012.gada aprīlī bija par 0,5% augstākas nekā iepriekšējā gada aprīlī, t.sk. eksportētās produkcijas cenas palielinājās par 1,2 procentiem. Kā nozīmīgs ir vērtējams ražotāju cenu kāpums pārtikas ražošanā, kur šī gada aprīlī ražotāju cenas bija par 2,8% augstākas nekā gadu iepriekš.

Turpmākā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamika būs cieši saistīta ar pieprasījuma izmaiņām vietējā un ārējos tirgos, kā arī ar cenu tendencēm pasaulē pārtikai, naftas produktiem un izejvielām.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress