Home » Jaunumi, Latvija » Eksporta apjomi turpina stabili pieaugt

Eksporta apjomi turpina stabili pieaugt

Latvijas preču eksporta apjomi 2012. gada aprīlī, salīdzinot ar 2011.gada aprīli, ir pieauguši par 5,7% (faktiskajās cenās). Tomēr, salīdzinot ar martu, sezonālu faktoru ietekmē, tie samazinājās par 7,5 procentiem.

Mēneša laikā nedaudz pieauga mašīnbūves produkcijas, kā arī minerālo produktu un ķīmiskās rūpniecības preču eksports. Savukārt, pēc straujā metālapstrādes produkcijas eksporta pieauguma gada sākumā, šīs grupas eksporta apjomi aprīlī saruka. Šis samazinājums arī lielā mērā noteica kopējo eksporta samazinājumu mēneša laikā.

2012.gada 4 mēnešos kopumā, salīdzinot ar 2011.gada janvāri-aprīli, eksporta apjomi ir pieauguši par 11,4%. 2012. gada janvārī-aprīlī lielākais ieguldījums eksporta apjomu izmaiņās bija lauksaimniecības un pārtikas precēm, kā arī minerālajiem produktiem un kokmateriāliem. Kopumā šīs trīs preču grupas nodrošināja gandrīz 3/4 daļas no visa eksporta pieauguma šī gada 4 mēnešos.

Līdzīgi kā preču eksports, arī importa apjomu tempi aprīlī nedaudz samazinājās, tomēr joprojām tie ir augstāki nekā eksportam. Importa apjomi 2012. gada 4 mēnešos pieauga par 18,2% (faktiskajās cenās), salīdzinot ar 2011.gada attiecīgo periodu (mēneša laikā – samazinājums par 1,8%). Šī gada 4 mēnešos strauji pieaudzis minerālo produktu, kā arī satiksmes līdzekļu imports. Kopā šīs grupas veidoja vairāk nekā pusi no kopējā importa pieauguma.

Paredzams ka turpmākajos gada mēnešos eksporta apjomu pieaugums būs mērenāks, tomēr joprojām tas saglabāsies stabils. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, to izmaiņas būs atkarīgas no mūsu partnervalstu – citu ES valstu – izaugsmes rādītājiem.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress