Home » Jaunumi, Latvija » LIAA veicina Latvijas uzņēmēju intereses Ķīnā

LIAA veicina Latvijas uzņēmēju intereses Ķīnā

Vakar, 13.jūnijā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) parakstīja līgumu par sadarbību investīciju piesaistē un uzņēmējdarbības veicināšanā ar biedrību „Latvijas – Ķīnas biznesa padome”.

Līgums paredz sekmēt koordinētu rīcību Latvijas ārējo ekonomisko interešu īstenošanā, balstoties uz Latvijas uzņēmēju interesēm Ķīnas Tautas Republikā (ĶTR). Tāpat līguma ietvaros abas puses apņemas nodrošināt Latvijas uzņēmēju informēšanu par tirdzniecības iespējām ĶTR, un veicināt Ķīnas uzņēmēju interesi par investīciju iespējām Latvijā, Latvijas eksportspējīgām precēm un pakalpojumiem.

LIAA direktors Andris Ozols, parakstot līgumu teica, ka apsveic iniciatīvas, kas vērstas uz Latvijas un Ķīnas ekonomisko attiecību nostiprināšanu un paplašināšanu. „Biedrība „Latvijas-Ķīnas padome” noteikti būs labs nevalstiskā sektora papildinājums nesen atklātās LIAA pārstāvniecības Ķīnā aktīvam darbam”.

Latvijas – Ķīnas biznesa padomes valdes priekšsēdētājs Artis Kampars uzsvēra, ka LIAA ir pirmā valsts institūcija, ar kuru jaundibinātā biznesa padome slēdz sadarbības līgumu. „Nevalstiskais sektors ir konstruktīvs partneris valsts struktūrām, lai mērķtiecīgi strādātu pie ekonomiskās sadarbības attīstīšanas ar dažādām valstīm. Mērķtiecība ir sevišķi svarīga, strādājot pie sekmīgiem biznesa un investīciju projektiem ar tik lielu un perspektīvu tirgu kāds ir Ķīnā.”

Lai veicinātu Latvijas eksportu un piesaistītu ārvalstu investīcijas, šī gada februārī Pekinā, ĶTR tika atvērta LIAA ārējās ekonomiskās pārstāvniecība. Pirms tam vairākus gadus Ķīnā strādāja LIAA sabiedriskais pārstāvis, ar kura atbalstu klajā tika laista publikācija ķīniešu valodā – Latvijas uzņēmējdarbības vide.

Kopš 2009.gada LIAA ir organizējusi četras augsta līmeņa biznesa vizītes un Ķīnu, uzņēmusi vairākas Ķīnas uzņēmēju un investoru delegācijas Latvijā, organizējusi vairākus seminārus „Biznesa iespējas Ķīnā” un Latvijas uzņēmēju tirdzniecības misijas uz Ķīnu.

2011. gadā Ķīna bija Latvijas 25. lielākais preču eksporta un 11. lielākais preču importa partneris. Latvija uz Ķīnu eksportēja preces par 27,6 milj. LVL, bet no Ķīnas ieveda preces par 207,4 milj. LVL. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Ķīnu ir metāla izstrādājumi un minerālie produkti. Visvairāk no Ķīnas ieved mašīnas un mehānismus; elektriskās iekārtas, metāla izstrādājumus un dažādas rūpniecības preces.

2011. gada beigās Ķīnas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā sasniedza 0,3 milj. LVL, Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Ķīnā – 0,1 milj. LVL, kas ieguldīti tirdzniecībā.

Par Latvijas – Ķīnas biznesa padomi:
Latvijas – Ķīnas biznesa padome ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 2012.gada sākumā pēc vairāku Latvijā un Baltijas reģionā vadošo uzņēmumu iniciatīvas ar mērķi sekmēt abu valstu ekonomisko sadarbību un veidot tiešus divpusējos kontaktus, lai veicinātu kopprojektu īstenošanu tirdzniecības un rūpniecības pieauguma veicināšanai, eksporta stimulēšanai un investīciju piesaistei. Padome tiek atbalstīta Latvijas un Ķīnas valsts institūcijās un sadarbojas ar tām.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress