Home » Jaunumi, Latvija » Šodien Rīgā notiek ES Vienotā tirgus forums

Šodien Rīgā notiek ES Vienotā tirgus forums

Trešdien, 17. oktobrī Rīgā, viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču zālē Alfa no plkst. 9.30 līdz 17.00 notiek Eiropas Savienības Vienotā tirgus forums uzņēmējiem.

Foruma dalībniekiem būs iespēja uzzināt Eiropas Savienības (ES) Vienotā tirgus noteikumus, iespējas, izaicinājumus un pašmāju uzņēmēju veiksmes stāstus, aktīvi iesaistoties foruma sesijās un diskusijās. ES Vienotā tirgus foruma laikā tiks nodrošināta tā tiešraide internetā ES Mājas interneta mājas lapā http://www.esmaja.lv un Ekonomikas ministrijas mājas lapā .

ES Vienotā tirgus forums Rīgā notiek ES Vienotā tirgus nedēļas ietvaros, kuras laikā, no 15. līdz 20. oktobrim visas ES dalībvalstis ar tematisku pasākumu sēriju atzīmē Vienotā tirgus divdesmito gadadienu.

Mišels Barnjē, ES Iekšējā tirgus komisārs: „Vienotais tirgus pavēris jaunas iespējas uzņēmumiem, kuri var paplašināties un sekmīgi attīstīties pasaules mērogā. Daudzi mazie un vidējie uzņēmumi bez šķēršļiem var pārdot preces un pakalpojumus pāri robežām, nemaksājot par to īpašus nodokļus un vadoties pēc kopējiem kvalitātes standartiem. No 1992. līdz 2011. gadam ES valstu savstarpējā tirdzniecība ir pieaugusi no 12 līdz 22% no ES IKP, un strauji pieaudzis arī ES eksports uz valstīm, kuras nav dalībvalstis. Vienotā tirgus nedēļa ir kolektīva ideju meklēšana par to, kā iegūt maksimāli lielu izaugsmi no vienotā tirgus, kuru izveidojām pirms 20 gadiem un kurš vēl joprojām ir viens no mūsu visvērtīgākajiem resursiem. Latvijā izskanējušais vadmotīvs par “ekonomikas izrāvienu” ir aktuāls arī citur Eiropā. Vienotais tirgus ir tā virzītājspēks.”

Daniels Pavļuts, ekonomikas ministrs: „Latvija kā ES dalībvalsts no 2004.gada aktīvi izmanto ES Vienotā tirgus sniegtās iespējas, un rezultāti rāda, ka mūsu uzņēmēji šajā tirgū, kurā strādā vairāk nekā 23 miljoni uzņēmumu, ir konkurētspējīgi un spēj veiksmīgi darboties. Tiesa, Latvijas uzņēmumi visbiežāk izvēlas izvērst savu darbību kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā, kā arī Vācijā un Zviedrijā. Tas savukārt norāda uz mūsu uzņēmumu potenciālu paplašināt darbību un vēl vairāk kāpināt eksporta apjomus arī uz citām ES Vienotā tirgus dalībvalstīm. ES Vienotā tirgus divdesmitgades ietvaros aicinām uzņēmējus uz ES Vienotā tirgus forumu, lai klātienē diskutētu par Vienotā tirgus nosacījumiem, sniegtajām iespējām uzņēmējiem, kā arī diskutētu par vēl pastāvošo šķēršļu mazināšanu. Šāds forums iedrošinās mūsu uzņēmējus daudz aktīvāk paplašināt savu darbību ES Vienotajā tirgū.”

Pēc Vienotā tirgus dibināšanas 1992. gadā tas bija atvērts 12 ES dalībvalstu 345 miljoniem iedzīvotāju. Šodien Vienotā tirgus 27 dalībvalstīs ir vairāk nekā 500 miljonu iedzīvotāju un tajā strādā 23 miljoni uzņēmumu. ES pilsoņi ir ieguvuši iespējas brīvi ceļot, strādāt un studēt ES dalībvalstīs. Savukārt uzņēmējiem ir pieejami 27 ES dalībvalstu tirgi preču un pakalpojumu virzīšanai, plašas sadarbības un investīciju piesaistīšanas iespējas. Tirdzniecības apjomi starp ES dalībvalstīm pieauguši no 800 miljardiem 1992. gadā līdz 2800 miljardiem 2011. gadā.

Vienotā tirgus forumā Rīgā piedalīsies gan Eiropas Komisijas, gan Latvijas eksperti

ES Vienotā tirgus foruma atklāšanā ievadvārdus teiks Mišels Barnjē, ES Iekšējā tirgus komisārs, Daniels Pavļuts, ekonomikas ministrs, Emīls Polī (Emil Paulis), EK Iekšējā tirgus un pakalpojumu ģenerāldirektorāta Finanšu tirgu G direktorāta vadītājs un Līga Menģelsone, Latvijas Darba devēju konfederācijasģenerāldirektore.

Foruma tematiskajā sesijā par ES nodokļu politiku uzstāsies Bernards Zoudendorps (Bernardus Zuijdendorp), EK Nodokļu politikas un muitas ģenerāldirektorāta Tiešo nodokļu politikas un sadarbības nodaļas vadītājs, Austra Krēsliņa, LIAA Zviedrijas pārstāvniecības vadītāja, kā arī paŗstāvji no Ernst&Young Baltic, SIA „Autonams” un BTA „Insurance Company”.

Foruma tematiskajā sesijā par darbinieku nosūtīšanu un algošanu ES uzstāsies Kataržina Šiško (Katarzyna Szyszko), EK Iekšējā tirgus un pakalpojumu ģenerāldirektorāta Brīvās darbinieku kustības nodaļas pārstāve, Edgars Timpa, Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas juriskonsults, Rasma Kalniņa, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte, kā arī pārstāvji no SIA„SAKRET” un SIA „Arčers”.

Foruma tematiskajā sesijā par preču un pakalpojumu brīvu apriti piedalīsies Dimitrijs Teologitis (Dimitrios Theologitis), EK Transporta un kustības ģenerāldirektorāta Eiropas mobilitātes tīkla Ostu un kuģniecības nodaļas vadītājs, Suzanne Bo Kristensena (Susanne Bo Christensen), Dānijas Uzņēmējdarbības pārvaldes galvenā konsultante, kā arī pārstāvji no SIA„Madara Cosmetics” un AS„Rīgas Dzirnavnieks”.

Foruma mērķis ir izglītot Latvijas uzņēmējus svarīgos ES Vienotā tirgus jautājumos, kas palīdzētu skaidrāk izprast ES Vienotā tirgus regulējumu un tā piedāvātās iespējas, identificēt pastāvošos šķēršļus un apzināt Vienotā tirgus veiksmes stāstus. Tā būs iespēja uzņēmumiem izmantot kontaktbiržas sniegtās iespējas un klātienē ar dažādu jomu ārvalstu un vietējiem ekspertiem pārrunāt ar ES Vienotā tirgus regulējumu saistītus jautājumus un uzzināt savam uzņēmumam atbilstošākos risinājumus.

ES Vienotā tirgus forumu organizē LR Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Plašāka informācija par foruma programmu pieejama saitē: /forums.

Uzņēmēju dalība forumā ir bez maksas.

Foruma programma .

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress