Home » Jaunumi, Latvija » Ārlietu ministrijas valsts sekretārs un Uzbekistānas ārlietu ministra pirmais vietnieks uzsver regulāra politiskā dialoga un ekonomiskās sadarbības turpināšanu

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs un Uzbekistānas ārlietu ministra pirmais vietnieks uzsver regulāra politiskā dialoga un ekonomiskās sadarbības turpināšanu

20.novembrī Ārlietu ministrijā notika Latvijas – Uzbekistānas ārlietu ministriju politiskās konsultācijas, kuras no Uzbekistānas puses vadīja Uzbekistānas ārlietu ministra pirmais vietnieks Vladimirs Norovs, bet no Latvijas puses – ārlietu ministrijas Valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Šogad abu valstu politiskais dialogs ir attīstījies ļoti dinamiski – ir notikušas vairākas augsta līmeņu vizīšu apmaiņas gan uz Uzbekistānu, gan Latviju. Tas ir arī zīmīgi, jo 3.novembrī tika atzīmēta Latvijas – Uzbekistānas diplomātisko attiecību nodibināšanas divdesmitā gadadiena.

Uzbekistāna vērtē Latviju kā uzticamu ilgtermiņa partneri Eiropas Savienībā. V.Norovs atzīmēja, ka ES savā ziņā ir paraugs Uzbekistānas attīstībai un Latvija ir kā tilts šīs pieredzes pārņemšanai. Uzbekistāna ir ieinteresēta ciešākai sadarbībai ar ES, t.sk., ES Stratēģijas Centrālāzijā realizēšanā un to interesē ES pieredzes un tehnoloģiju pārņemšana, kā arī investīciju piesaistes potenciāls. Ņemot vērā straujo iedzīvotāju skaita palielināšanās tendenci, Uzbekistāna ir īpaši ieinteresēta attīstīt sadarbību izglītības jomā. Uzbekistānai ir svarīga loma Centrālāzijas reģionā, it īpaši, drošības situācijas un Afganistānas kontekstā. A.Teikmanis uzsvēra, ka Latvijai ar Uzbekistānu ir izveidojusies laba sadarbība tranzīta kravu plūsmas nodrošināšanā Starptautisko drošības atbalsta spēku apgādei Afganistānā. Ziemeļu apgādes tīkls ir kļuvis par drošu un uzticamu tranzīta ceļu ar labu komercializācijas potenciālu nākotnē.

Latvijas – Uzbekistānas tirdzniecības apgrozījums 2011.gadā sasniedza 26 milj. USD un šā gada pirmajā pusgadā eksporta apjoms no Latvijas ir palielinājies par 44%. Latvijas eksportā uz Uzbekistānu dominē mašīnas un mehānismi, elektriskās iekārtas, koksne un tās izstrādājumi, bet importā – augu valsts produkti, ķīmiskās rūpniecības produkcija, tekstilmateriāli un tekstila izstrādājumi. Īpaša interese Latvijai ir attīstīt sadarbību tranzīta nozarē. Kā perspektīvas sadarbības jomas ekonomikā vērtējam arī citas nozares, t.sk., farmāciju, lauksaimniecību, pārtikas pārstrādes rūpniecību, IT, tūrismu un izglītību.

Konsultāciju ietvaros V.Norovam ir plānotas arī tikšanās Saeimā, Satiksmes ministrijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, Biznesa augstskolā Turība, kā arī ar Tūrisma attīstības valsts aģentūras vadību un Rīgas IT Demo centrā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress