Home » Jaunumi, Krievija » Krievijas PTO saistību īstenošana sekmētu ārējās tirdzniecības nosacījumu paredzamību

Krievijas PTO saistību īstenošana sekmētu ārējās tirdzniecības nosacījumu paredzamību

Latvija atbalsta Eiropas Savienības (ES) centienus sarunās ar Krieviju vienoties par protekcionistisku tirdzniecības pasākumu pārtraukšanu, respektējot nosacījumus un saistības, kuras akceptējusi Krievija, kļūstot par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) pilntiesīgu dalībvalsti.

Šonedēļ Šveices galvaspilsētā Ženēvā starp ES un Krieviju notiek konsultācijas par problemātiskajiem jautājumiem. Eiropas Komisija paudusi cerības līdzšinējos domstarpību jautājumus atrisināt konsultāciju ceļā, vienlaikus, pieļaujot iespēju izmantot t.s. PTO strīdus izšķiršanas mehānismu, kas veidots nolūkā nodrošināt godprātīgu organizācijas dalībvalstu saistību izpildi.

Kā zināms, arī š.g. 29.novembrī notikušajā ES Ārlietu padomes sanāksmē Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos ietvaros tika pārrunāta virkne aktuālu ES ārējās tirdzniecības politikas jautājumu, t.sk. tirdzniecības attiecības ar Krieviju. Sanāksmē Latviju pārstāvēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Ņemot vērā, ka Krievija ir viens no svarīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem, J.Pūce uzsvēra, ka pēc Krievijas iestāšanās PTO tai ir godprātīgi jāievēro uzņemtās saistības un jāatturas no protekcionisma pasākumu piemērošanas, lai nodrošinātu ārējās tirdzniecības nosacījumu paredzamību.

Ņemot vērā ES – Krievijas attiecību stratēģisko nozīmi, sanāksmē tika akcentēta nepieciešamība mērķtiecīgi virzīties uz ES – Krievijas Jaunā Ietvara līguma noslēgšanu, kurā cita starpā plānots nostiprināt abu pušu tirdzniecības un investīciju attiecības. Minētie jautājumi tiks pārrunāti 2012.gada 21.decembrī Briselē gaidāmajā ES – Krievijas samitā. Latvija uzskata, ka ES jāizmanto decembrī gaidāmais samits, lai šajā jautājumā partneriem paustu skaidru un vienotu ES nostāju, tādejādi nākotnē uzlabojot ES – Krievijas divpusējās tirdzniecības nosacījumus.

Vienlaikus informējam, ka š.g. 29.novembrī notikušajā ES Ārlietu padomes sanāksmē Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos tika atbalstīts sarunu mandāts ES brīvās tirdzniecības līguma sarunu uzsākšanai ar Japānu, kā arī pārrunāta aktuālā situācija ES tirdzniecības attiecībās ar Ķīnu, Kanādu, Singapūru un Dienvidu Vidusjūras reģiona valstīm.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress