Home » Jaunumi, Latvija » D.Pavļuts un Japānas vēstnieks pārrunā divpusējo ekonomisko sadarbību

D.Pavļuts un Japānas vēstnieks pārrunā divpusējo ekonomisko sadarbību

Ceturtdien, 2.maijā, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepazīšanās vizītē tikās ar Japānas vēstnieku Latvijā Tošijuki Taga (Toshiyuki Taga), lai pārrunātu divpusējo ekonomisko sadarbību un iespējas to veicināt.

D.Pavļuts sveica jauno Japānas vēstnieku ar iecelšanu amatā un pauda cerību, ka sadarbība starp abām valstīm arī turpmāk attīstīsies veiksmīgi. Abas puses augstu novērtēja līdzšinējo sekmīgo un draudzīgo abu valstu sadarbību, vienlaikus uzsverot, ka divpusējās ekonomiskās attiecības veicina uzņēmēju delegāciju vizītes, piemēram, 2012.gada septembrī Latvijā notika Japānas uzņēmēju vizīte, bet š.g. aprīlī Latvijas uzņēmēju delegācija piedalījās Ministru prezidenta vizītē Japānā.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī sadarbības iespējas loģistikas jomā, piemēram, kontekstā ar Latvijas ostu piedāvājumu, kā arī enerģētikā. Tāpat tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Japānas investīciju piesaisti Latvijai un Japānas korporācijas „Mitsui&Co” nesen veiktās investīcijas SIA „Rīgas universālais termināls”. Ekonomikas ministrs atzinīgi novērtēja, ka japāņu uzņēmēji veic investīcijas Latvijā un uzsvēra Latvijas ieinteresētību piesaistīt kvalitatīvas ilgtermiņa investīcijas no Japānas arī turpmāk. Savukārt Japānas vēstnieks uzsvēra, ka „Mitsui&Co” veiktās investīcijas Latvijā ir vērtējamas kā augsts novērtējums Latvijas uzņēmējdarbības videi un ekonomiskās attīstības potenciālam, jo japāņu uzņēmēji esot piesardzīgi un ļoti rūpīgi izvērtējot potenciālo investīciju vietas.

Informācija par Latvijas un Japānas ekonomisko sadarbību:

2012.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Japānu sasniedza 53,2 miljonus eiro, tai skaitā, eksports 37,7 miljonus eiro (34. nozīmīgākais eksporta partneris) un imports 15,5 miljonus eiro (38. nozīmīgākais importa partneris).

Latvijas preču eksports uz Japānu bija 34,7 miljoni eiro, bet imports 14 miljoni eiro. Savukārt Latvijas pakalpojumu eksports ar Japānu sasniedza 3 miljonus eiro un imports 1,4 miljonus eiro.

2012.gadā Japāna bija Latvijas 49. lielākais pakalpojumu eksporta un 52. lielākais pakalpojumu importa partneris.

Galvenās eksporta preču grupas: koksne un tās izstrādājumi (68,8%), kā arī minerālie produkti (9,2%). Galvenās importa preču grupas: mašīnas, mehānismi; elektriskās iekārtas (29,2%), plastmasas un izstrādājumi no tām; kaučuks un gumijas izstrādājumi (27,3%), transporta līdzekļi (22,3%), optiskās ierīces un aparāti (arī medicīniskie); pulksteņi (7,7%), ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija (5,9%).

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress