Home » Jaunumi, Latvija » Latvijas un Rumānijas ārlietu ministri uzsver savstarpējo ekonomisko attiecību izaugsmes potenciālu

Latvijas un Rumānijas ārlietu ministri uzsver savstarpējo ekonomisko attiecību izaugsmes potenciālu

Ārlietu ministrija

30.maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs divpusējā vizītē uzņēma Rumānijas ārlietu ministru Titusu Korlaceanu (Titus Corlățean).

Latvijas ārlietu ministrs novērtēja labās abu valstu attiecības un to izaugsmes potenciālu, īpaši ekonomiskās sadarbības jomā, par ko liecina arī 63% pieaugums savstarpējā tirdzniecībā gada pirmajā ceturksnī.

Vizītes ietvaros norisinājās Rumānijas un Latvijas biznesa forums, kurā piedalījās pārtikas ražošanas, farmācijas, ķīmiskās rūpniecības, IT, kā arī tūrisma, vīna ražošanas un lauksaimniecības uzņēmumu pārstāvji no Rumānijas. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka forums ir kā impulss ekonomiskās sadarbības veicināšanai, un aicināja izmantot Latvijas ģeogrāfiskā novietojuma un infrastruktūras iespējas.

Abi ministri pārrunāja Eiropas Savienības (ES) jautājumus, tostarp Austrumu partnerību, kas ir viens no būtiskiem virzieniem abu valstu ārpolitikā. Ministri apmainījās viedokļiem arī par drošības jautājumiem NATO kontekstā.

T. Korlaceans pateicās par Latvijas atbalstu Rumānijas vēlmei pievienoties Šengenas telpai un norādīja, ka sagaida pozitīvu lēmumu par pievienošanos šī gada beigās.

Tāpat Rumānijas ārlietu ministrs apsveica Latviju ar uzaicinājumu pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un norādīja, ka ar interesi gaida Latvijas prezidentūru ES Padomē 2015. gadā.

Sarunas noslēgumā T. Korlaceans apliecināja Rumānijas gatavību ar kultūras programmu piedalīties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014.gadā pasākumos.

Kā veltījums abu valstu diplomātisko attiecību 90.gadadienai, Latvijas Universitātē tika atvērta grāmata par Latvijas un Rumānijas divpusējām attiecībām „Rumānijas-Latvijas attiecības. Diplomātiskie dokumenti (1918.-1958.)”. Grāmatā apkopoti 205 dokumenti abās oriģinālvalodās – latviešu un rumāņu -, un katram dokumentam ir pievienots tulkojums angļu valodā. Krājuma zinātniskie redaktori un sastādītāji ir Silviu Miloiu (Silviu Miloiu), Ēriks Jēkabsons, Laima Jēkabsone un Aleksandru Ghiša (Alexandru Ghisa).

Šī grāmata ir apliecinājums abu valstu ciešajām attiecībām kultūras un akadēmiskajā jomā, ko veicinājusi Latvijas Goda konsulāta Rumānijā un goda konsula, vēstnieka Ioana Donkas (Ioan Donca) aktīvā darbība un ieinteresētība. Par nozīmīgu ieguldījumu abu valstu savstarpējās sadarbības veicināšanā vienam no grāmatas autoriem, Rumānijas Baltijas un Ziemeļu studiju asociācijas prezidentam, Targovištes universitātes profesoram Dr. Silviu Miloiu E. Rinkēvičs pasniedza Atzinības rakstu.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress