Home » Jaunumi, Latvija » Valsts sekretārs ar jauno Kazahstānas vēstnieku pārrunā sadarbības aktualitātes

Valsts sekretārs ar jauno Kazahstānas vēstnieku pārrunā sadarbības aktualitātes

29.maijā jaunais Kazahstānas vēstnieks Bauržans Muhamedžanovs (Baurzhan Mukhamedzhanov) akreditācijas vizītes Latvijā ietvaros tikās ar Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Andreju Pildegoviču. Tikšanās laikā puses apmainījās viedokļiem par aktuālajiem Latvijas un Kazahstānas divpusējās sadarbības jautājumiem, kā arī pārrunāja situāciju Centrālāzijas reģionā.

Sarunā tika uzsvērts, ka starp abām valstīm tiek uzturēts aktīvs politiskais dialogs. No 2. līdz 4.jūnijam tiek plānota Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālā vizīte Kazahstānā.

Puses atzina, ka Kazahstāna ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Centrālāzijas reģionā un Latvija ir ieinteresēta aktivizēt ekonomisko sadarbību transporta, tranzīta un loģistikas nozarēs. Kazahstānas vēstnieks norādīja, ka Latvija tiek skatīta kā logs uz Eiropu un kā iespējamās sadarbības jomas minēja arī tūrismu, sadarbību banku sektorā, kā arī vides aizsardzības jautājumos. Papildus vēstnieks sarunā akcentēja, ka 2017.gadā Kazahstānā tiks rīkota izstāde Expo – 2017, kuras pamattēma būs alternatīvā enerģētika, aicinot Latvijas uzņēmējus tajā piedalīties.

A.Pildegovičs atzīmēja arī to potenciālu, kāds ir sadarbībai izglītības jomā. Latvijas augstskolas ir ieinteresētas piesaistīt ārvalstu studentus un jau šobrīd tajās studē 105 studenti no Kazahstānas.

Kazahstānai ir nozīmīga loma drošības situācijas stabilizēšanā Afganistānā, tai skaitā, nodrošinot koalīcijas spēku tranzītu. Savukārt, Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Kazahstānu ES stratēģijas Centrālāzijā īstenošanā. ES – Centrālāzijas reģiona sadarbības aktivizēšana būs viena no prioritātēm Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā.

Tikšanās laikā A.Pildegovičs aicināja Kazahstānas amatpersonas un ekspertus piedalīties Latvijas organizētajā starptautiskajā seminārā par Ziemeļu apgādes tīkla attīstību, kas notiks Rīgā š.g. 11. – 12.jūnijā. Jaunu iniciatīvu attīstīšana transporta un tranzīta jomā paātrinātu ekonomisko integrāciju, kas būtu nozīmīgi drošības, stabilitātes un ekonomiskās izaugsmes stiprināšanai reģionā.

Jaunā Kazahstānas vēstnieka B.Muhamedžanova rezidence atrodas Viļņā, Lietuvā.

Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress