Home » Jaunumi, Latvija » Pusgadā eksports pieaudzis par 7,5%

Pusgadā eksports pieaudzis par 7,5%

2013.gada pirmajā pusē eksporta apjomi ir pieauguši par 7,5%. Lielākie pieaugumi vērojami mašīnbūves produkcijas, kā arī lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta grupās, savukārt ievērojami sarucis ir metālu un to izstrādājumu eksports.

Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm eksports pieauga par 7,4%, bet uz NVS valstīm – straujāk – par 10,2%. Uz pārējām valstīm eksporta izaugsmes tempi ir nedaudz pierimuši (pieaugums par 5%). Turpretim preču imports 2013. gada 1.pusē ir palicis pagājušā gada līmenī (+0,1%).

Savukārt, 2013.gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, sezonālu faktoru ietekmē eksports samazinājās par 2,5%. Iepriekšējos gados jūnija mēnesī bija vērojami pat straujāki eksporta apjomu kritumi (2012.gadā – par 4,2%, 2011.gadā – par 6%).

Mēneša laikā ir pieauguši lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī satiksmes līdzekļu eksporta apjomi. Savukārt lielākie apjomu samazinājumi vērojami koksnes un tās izstrādājumu, minerālo produktu un mašīnbūves produkcijas eksporta grupās. Šie samazinājumi skaidrojami ar straujāku eksporta grupu izaugsmi iepriekšējos divos mēnešos.

Preču importa apjomi mēneša laikā nedaudz pieauga – par 0,5% (2012.gada jūnijā preču imports mēneša laikā pieauga par 1,4%). Importa apjomu izaugsmi visbūtiskāk ietekmēja satiksmes līdzekļu un metālapstrādes produktu apjomu pieaugumi.

Turpmākā gada laikā sagaidāms, ka eksporta apjomu kāpums būs mērenāks, salīdzinot ar pieauguma rādītājiem 2012.gadā. Eksporta izaugsme būs cieši saistīta ar ražotāju konkurētspēju un izaugsmi galvenajās tirdzniecības partnervalstīs.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress