Home » Jaunumi, Latvija » Kopumā 2013.gadā eksporta apjomi ir pieauguši par 1,5 %

Kopumā 2013.gadā eksporta apjomi ir pieauguši par 1,5 %

10022014_22013.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, eksports samazinājās par 12,2 %.

Šāda tendence ir raksturīga decembrim, piemēram, 2012.gada decembrī eksports samazinājās pat par 20 %.

Mēneša laikā preču eksportu pozitīvi ietekmēja vien ķīmiskās produkcijas apjomu pieaugums. Savukārt, sezonālu faktoru ietekmē samazinājās lauksaimniecības un pārtikas preču apjomi. Saruka arī mašīnbūves un minerālo produktu eksporta apjomi.

Līdzīgi kā eksportam, arī importam decembrī ir raksturīgs apjomu samazinājums. Mēneša laikā tas saruka par 4,3 %. Importa apjomi samazinājās visās lielākajās preču grupās, ievērojamāk – metālu un to izstrādājumu, minerālo produktu, kā arī mašīnbūves produktu grupās.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, eksporta apjomi ir nedaudz pieauguši – par 0,6 %. Visbūtiskāk šo pieaugumu ietekmēja koksnes un tās izstrādājumu eksporta apjomu izmaiņas. Savukārt importa apjomi decembrī gada griezumā ir sarukuši par 0,9 %. Ievērojamāk ir samazinājies lauksaimniecības un pārtikas preču eksports, kas skaidrojams ar netipiski augstu graudaugu eksportu pagājušā gada pēdējos mēnešos. Samazinājies arī metālu un to izstrādājumu eksports.

Kopumā 2013.gadā eksporta apjomi bija par 1,5% lielāki nekā pirms gada. Apjomīgākie pieaugumi vērojami mašīnbūves produkcijas un koksnes un tās izstrādājumu eksporta grupās, savukārt ievērojami sarucis ir metālu un to izstrādājumu eksports. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm – eksports šajā laikā ir audzis par 3,7 %, uz NVS valstīm – par 4,5 %. Savukārt uz pārējām valstīm eksporta apjomi ir sarukuši par 11,7 %. Preču imports 2013. gadā ir palicis aptuveni pagājušā gada līmenī (-0,2 %).

Stabilizējoties ekonomiskajai situācijai Latvijas tirdzniecības partnervalstīs, eksporta iespējas 2014.gadā varētu nedaudz uzlaboties. Tomēr jāatzīmē, ka eksporta apjomu kāpums būs atkarīgs ne tikai no pieprasījuma pieauguma ārējos tirgos, bet arī ar Latvijas ražotāju konkurētspējas uzlabošanu.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress