Home » Eiropa, Jaunumi, NVS » Uz laiku atcels muitas nodokli Ukrainas eksportam uz Eiropas Savienību

Uz laiku atcels muitas nodokli Ukrainas eksportam uz Eiropas Savienību

es_ukrainaAtbalstot Ukrainas ekonomikas stabilizēšanu, Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosināja uz laiku atcelt muitas nodokli Ukrainā ražotām precēm, kas tiek eksportētas uz Eiropas Savienību.

Šāda lēmuma pieņemšana nozīmē, ka ES sāk no savas puses samazināt Ukrainas izcelsmes produktiem noteiktos muitas nodokļus, negaidot, ka plānotais asociācijas lēmums stāsies spēkā. Kā ziņots iepriekš, šāds asociācijas līgums nozīmētu visaptverošu brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu.

Savukārt no Ukrainas puses vismaz pagaidām netiek gaidīta ES preču brīvas nonākšanas valsts tirgū nodrošināšana. Taču Ukrainai jānodrošina, ka tas tiek mainīts laika periodā līdz šā gada 1. novembrim. Ja no Ukrainas puses netiks parakstīts asociācijas līgums, lēmums par muitas nodokļa atcelšanu zaudēs spēku.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manues Barrozu izteicās, ka ar šādu lēmumu ES atbalsta Ukrainas ekonomiku. ES tirdzniecības komisārs Karels de Gihts papildināja, ka muitas nodokļa pagaidu atcelšana nozīmē atbalstu Ukrainas uzņēmumiem, tādā veidā atbalstot arī Ukrainas iedzīvotājus.

Šāds lēmums atceltu muitas nodokli teju 95% Ukrainā ražotām precēm, bet tādām precēm kā ķīmijas izstrādājumi muitas nodoklis tiktu ievērojami samazināts. EK priekšlikums ierosina arī atcelt muitas nodokļus vairāk nekā 80% Ukrainas izcelsmes lauksaimniecības precēm, kā pārstrādātajai pārtikai.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress