Home » Jaunumi, Latvija » Kopš eiro ieviešanas pieaugušas pārtikas cenas

Kopš eiro ieviešanas pieaugušas pārtikas cenas

7183015604_d76a5376af_z

Kā informē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra speciālisti, kopš eiro ieviešanas būtiski pieaugušas pārtikas produktu cenas.

Kā norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe, eiro ieviešana nav vienīgā, kas ietekmējusi produktu cenu kāpumu, piemēram, piena cenu nosaka produkta cena pasaules tirgū, kas šobrīd ir diezgan augsta, tāpat vērā tiek ņemts fakts, vai tas ir sezonas produkts vai nē.

Salīdzinot ar 2013. gada decembri, cenas pieaugumu piedzīvojušas tādas pārtikas preces kā burkāni, to cena kāpusi par 86%, citroni – par 67%, sarkanā paprika – par 55%, galviņkāposti – par 52%. Vislielāko cenu kāpumu piedzīvojušas plūmes, to cena pieaugusi par 93% jeb no 2,39 eiro līdz 4,62 eiro kilogramā.

Cenas pieaugušas arī cūkgaļai – par 37%, salātiem, mandarīniem, saldajam un skābajam krējumam, bumbieriem, sviestam, sīpoliem un citiem produktiem, kuri tiek ikdienā patērēti.

Speciālisti piebilst, ka vairumam patērētāju iemīļotajiem produktiem cenas šogad ir kritušās, piemēram, zemenēm, kuras ir kļuvušas par 60%  lētākas kā pērn. Cenu samazināšanu piedzīvojušas arī dzērvenes, cukurs, apelsīni, olas un āboli ”Janagold”.

Pašlaik sabiedrības centrā atrodas ziņas par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, kas, kā domā Gulbe, varētu būtiski ietekmēt cūkgaļas cenas. Tā, iespējams, kļūšot daudz lētāka, tomēr viņa apšauba, ka cilvēki steigs iegādāties cūkgaļu, ņemot vērā psiholoģiskos aspektus.

 

 

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress