Home » Baltija, Jaunumi » Baltijas valstis no Krievijas ekonomikas nestabilitātes cietīs visvairāk

Baltijas valstis no Krievijas ekonomikas nestabilitātes cietīs visvairāk

lagarde_1939524b

Kā secinājuši Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) analītiķi, visvairāk no Krievijas ekonomikas krituma cietīs Baltijas valstis un tās Austrumeiropas valstis, kas atrodas ciešās ekonomiskās attiecībās ar Krieviju.

Tiek prognozēts, ka Krievijas ekonomikas palēnināšanās visvairāk apdraud tuvākos Krievijas kaimiņus, tai skaitā, Baltkrieviju, Ukrainu, Moldovu un Baltijas valstis. Par pamatu tam tiek minēts fakts, ka šīs valstis ir tuvās ekonomiskās attiecībās ar Krieviju un to eksports uz lielvalsti pārsniedz 5% no to iekšzemes kopprodukta.

Tāpat tiek norādīts, ka pret Krieviju ieviestās sankciju sekas mazāk izjūtīs lielāka daļa Eiropas valstu, kuram ir cits eksporta tirgus, bet tās ir vairāk atkarīgas no Krievijas gāzes un naftas importa, kā arī dažādiem citiem sektoriem, kas saistītas ar ražošanas jomu.

Krievijas ekonomiskās grūtības draud atstāt ietekmi arī uz Eiropas valstu ekonomiku, kas attiecas uz Krievijas ārējo tiešo investīciju pieplūdi. Lielāka daļa Eiropas valstu, tai skaitā Moldova, Melnkalne un Baltkrievija, ir atkarīgas no Krievijas ilgtermiņa kapitālieguldījumu dažādos ar rūpniecību un banku saistītos sektoros.

Riskam pakļautas arī Austrija, Ungārija, Francija un Itālija, kuras ekonomiku sastāda banku meitasuzņēmumi Krievijā, norāda SVF analītiķi.

Kopumā izvērtējot riskus, tiek norādīts, ka visvairāk apdraudēta ir Latvija, kura atrodas tiešā Krievijas pakļautībā uz lietām, kas attiecas uz gāzes, eksporta un importa sektora. Tas pats attiecināms uz Lietuvu un Igauniju.

 

 

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress