Home » Jaunumi, Latvija » Latvijas Banka laiž apgrozībā Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu

Latvijas Banka laiž apgrozībā Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu

Veca_Stendera_moneta_AV

Latvijas Banka ceturtdien, 4. septembrī, laidusi apgrozībā latviešu laicīgās literatūras dibinātājam Gothardam Frīdriham Stenderam (1714–1796) 300 gadu jubilejā veltītu 5 eiro sudraba kolekcijas monētu.

Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas aversa sižets ņemts no G. F. Stendera (saukts par Veco Stenderu) “Augstas gudrības grāmatas no pasaules un dabas” pirmizdevuma titullapas – mācītājs rāda zēnam, cik brīnumu pilna ir šī pasaule. Savukārt monētas reversā atspoguļota progresīvā ideja par pasaules uzbūvi – heliocentrisma koncepcija.

Vecais Stenders ir 18. gs. Apgaismības laikmeta darbinieks, kuru uzskata par latviešu laicīgās literatūras dibinātāju – viņš sacerēja pasakas, fabulas, stāstus un ziņģes, veidoja latviešu ābeces, radīja kultūrnācijas izveidei būtiskus darbus – latviešu valodas gramatiku un latviešu–vācu un vācu–latviešu valodas vārdnīcu.

Izcilākais Vecā Stendera darbs ir “Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas” (1774) – faktiski pirmā zemniekiem domātā enciklopēdija Eiropā. Tajā skaidrotas dabas parādības, izklāstīti fizikas un astronomijas pamatprincipi, arī Zemes griešanās ap savu asi un ap Sauli, sniegtas pamatatziņas par meteoroloģijas, zooloģijas, botānikas, ķīmijas un ģeogrāfijas jautājumiem, rakstīts par kalniem un tuksnešiem, zemestrīcēm un vulkāniem, jūrām un upēm.
Vecajam Stenderam veltītā monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas maksimālā tirāža – 10,000 eksemplāru.

Monētu no 4. septembra varēs iegādāties Latvijas Bankā (kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Liepājas filiāles un Daugavpils filiāles kasē) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 41.07 eiro.

 

Atslēgas vārdi: , , , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress