Home » Baltija, Jaunumi » Baltijas parlamentārieši aicina Eiropas Komisiju atbalstīt Baltijas piena ražotājus

Baltijas parlamentārieši aicina Eiropas Komisiju atbalstīt Baltijas piena ražotājus

Cow-Milk-Are-They-Really-Good-For-You

Ņemot vērā Krievijas uzlikto embargo Eiropas Savienības (ES) pārtikas produktiem, Baltijas Asambleja (BA) piektdien, 24.oktobrī, pieņēma aicinājumu, kurā lūdz Eiropas Komisiju steidzami rast pozitīvu risinājumu attiecībā uz tiešas kompensējošas palīdzības piešķiršanu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, lai izvairītos no neatgriezeniskām sekām piena ražošanas sektorā, informē Saeimas Preses dienests.

Paziņojumā uzsvērts, ka piena ražotājiem Baltijas valstīs steidzami nepieciešams sniegt palīdzību vismaz piecus līdz sešus mēnešus, kamēr piena pārstrādes uzņēmumi atradīs jaunus tirgus, un stāvoklis piena sektorā stabilizēsies.

Tāpat Baltijas valstu parlamentārieši vērš uzmanību, ka līdz šim veiktie tirgus regulēšanas pasākumi piena ražošanas sektorā bija orientēti uz piena pārstrādes rūpniecību, taču, kā liecina pašreizējais stāvoklis, vājākais ķēdes posms ir piena ražotāji. Pēdējā laikā piena iepirkuma vidējā cena Baltijas valstīs bija par 30 procentiem zemāka nekā vidēji ES, un tuvākajā laikā tā var pazemināties vēl par 20 procentiem. Šajā nelabvēlīgajā situācijā fermeri ir spiesti samazināt liellopu ganāmpulkus.

Parlamentārieši uzsver, ka ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs šā gada septembrī solīja rast iespēju sniegt atbalstu visvairāk cietušo valstu fermeriem, taču šā jautājuma risināšanai nepieciešamie pasākumi joprojām nav veikti.

Baltijas valstis piena produkcijas lielāko daļu eksportēja uz Krieviju, tāpēc embargo dēļ mūsu piena sektors izjuta lielāku negatīvo efektu salīdzinājumā ar citu ES dalībvalstu piena sektoru, atzīmēts aicinājumā.

Aicinājums pieņemts BA 33.sesijā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Atslēgas vārdi: , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress