Home » Eiropa, Jaunumi » Dabasgāzes piegāžu savstarpēju vienošanos noslēdz Ukraina, Krievija un ES

Dabasgāzes piegāžu savstarpēju vienošanos noslēdz Ukraina, Krievija un ES

3 (1)

Krievija, Ukraina un Eiropas Savienība (ES) savstarpēji vienojās un Briselē parakstīja līgumu par gāzes piegādēm.

Krievija piekrita Ukrainai ziemas periodā piegādāt dabasgāzi, tādējādi nodrošinot to arī ES, transportējot dabasgāzi caur Ukrainas teritoriju.

Savukārt Ukraina piekrita Krievijai atmaksāt sakrājušos gāzes parādus, turklāt maksāt par šī gada gāzes piegādēm priekšapmaksā.

Ukrainas un Krievijas enerģētikas ministri vienojās, ka Ukraina līdz šī gada beigām maksās 378 dolārus par 1000 kubikmetriem gāzes, taču 2015. gada pirmajos trīs mēnešos 365 dolārus par 1000 kubikmetriem.

ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers pastāstīja, ka noslēgtā vienošanās ir spēkā līdz 2015. gada marta beigām, un līdz tam Ukrainai ir jāatmaksā Krievijai 3,01 miljardi dolāru no parāda.

ES loma parakstītajā līgumā ir galvošana Ukrainas gāzes iepirkumiem no Krievijas, kā arī palīdzības sniegšana Ukrainai parādu atmaksā.

Eiropas Komisija (EK) atklāja, ka Ukrainai tuvāko divu mēnešu laikā ir ieplānots no Krievijas iegādāties četrus miljonus kubikmetrus gāzes.

EK prezidents Žozē Manuels Barrozu pauda savu prieku par divu dienu ieilgušo sarunu noslēgumu, jo vienošanās ir svarīgs solis kopējai enerģētikas drošībai Eiropā, jo ir garantēts, ka cilvēki šoziem nepaliks bez siltuma.

Atslēgas vārdi: , , ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress