Home » Jaunumi, Krievija » Krievija pārtrauc gāzes piegādes Ukrainai; turpmāk apsver piešķirt atlaidi

Krievija pārtrauc gāzes piegādes Ukrainai; turpmāk apsver piešķirt atlaidi

CBU4-f9UQAIRvnA

Šodien, 31. martā, ir pēdējā diena, kad Krievija piegādās gāzi Ukrainai, vēsta ārvalstu mediji. No trešdienas līdzšinējā vienošanās, kas pastāvēja starp Krieviju un Ukrainu par gāzes piegādi ziemas mēnešos vairs nebūs spēkā.

Pašlaik ir sākušās sarunas par jaunas vienošanās izveidi, taču tās pabeigt ir paredzēts vien vasaras vidū – līdz tam Ukraina cer izdzīvot uz pazemes krātuvēs esošajām rezervēm, kā arī ar gāzi, ko valstij piedāvās Centrāleiropa.

Neskatoties uz to, ka pašlaik Ukrainas galvaspilsētā Kijevā gaisa temperatūra ir vēl zem 10 grādiem, jau ar 1. aprīli gāzes piegādes no Krievijas tiks pārtrauktas.

Lielā steiga izveidojās tāpēc, ka līdz ar aprīļa iestāšanos beigzas ar Eiropas Komisijas (EK) starpniecību noslēgtā pagaidu vienošanās. Tā paredzēja, ka no 2014. gada novembra līdz šī gada marta beigām Krievija Ukrainai piegādās gāzi ar priekšapmaksas nosacījumu.

EK preses sekretāre Anna Kaisa Itkonena pauda, ka Brisele pašlai cer uz to, ka Ukrainai pagaidām pietiks ar pazemes krātuvēs esošo gāzi un piegādēm no Centrāleiropas valstīm.Viņa norādīja, ka Ukraina vasaras periodu varēs pārdzīvot ar Polijas, Slovākijas un Ungārijas gāzi. Bažas rada vien tas, ka bez stabilas vienošanās par gāzes piegādēm, Ukraina var sākt piesavināties ES valstīm paredzēto gāzi.

Līdz šim Ukraina par gāzi ir maksājusi par Starptautiskā Valūtas fonda un ES piešķirtajiem līdzekļiem, taču tagad vēlas, lai tai no Krievijas puses tiktu piešķirta atlaide gāzes piegādēm.

Šādu iespēju, pēc Krievijas naftas uzņēmuma “Gazprom” lūguma, izskatīs arī Kremļa valdība. “Gazprom” valdībai nosūtīja vēstuli ar priekšlikumu apsvērt iespēju piešķirt Ukrainai atlaidi gāzes piegādēm trīs mēnešu periodam.

“Šajā gadījumā mēs runājam par “Gazprom” un Krievijas Enerģētikas ministriju. Krievijas puse drīzumā formulēs savu nostāju,” norādīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

“Krievijas valdība sagatavos lēmumu tuvākajā laikā. Šis jautājums tiks atrisināts tik ātri, cik vien iespējams,” pauda enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks. Viņš gan piebilda, ka Krievija arī turpmāk Ukrainai piegādās gāzi tikai ar priekšapmaksu.

Nākamā sarunu kārta varētu notikt jau aprīlī, taču konkrēts datums vēl nav nozīmēts. Uz veiksmīgu sarunas iznākumu un vienošanos cer arī Kijeva, lai gāzes piegādes tiktu nodrošinātas līdz 2016. gada vasarai.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress