Home » Eiropa, Jaunumi » Merkele un Ciprs tikšanās laikā atrod kopīgu valodu domstarpību risināšanai

Merkele un Ciprs tikšanās laikā atrod kopīgu valodu domstarpību risināšanai

proxy

Aizvien tuvāk pienākot brīdim, kad jāatrisina Grieķijas parādu krīze un ekonomiskās problēmas, valsts premjerministrs Aleksis Ciprs devās uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un atrisinātu ieilgušās domstarpības.

Merkele Cipru sagaidīja ar militāro spēku gvardi, sarunas ar Grieķijas amatpersonu vedot pie darba vakariņām .

“Ir ļoti svarīgi, lai mūsu darbi balstītos uz uzticību,” norādīja 60 gadus vecā Merkele 40 gadus vecajam Grieķijas līderim. Merkele par tikšanos priecājās, jo uzskata, ka “labāk ir runāt vienam ar otru, nekā vienam par otru.”

“Mums ir jāatrod kopīga valoda. Un mums ir jārunā patiesības un dažādu viedokļu apspriešanas valodā,” atzīmēja Ciprs.

Pēc vairāku nedēļu ieilgušajām domstarpībām abi politiķi centās uzsvērt arī kopīgo savos uzskatos, kā atrisināt Grieķijas krīzi. Ciprs pozitīvi novērtēja Merkeli, paužot, ka viņa rīkojas atklāti un vēlas panākt progresu Grieķijas labklājībai.

Abi līderi piekrita, ka pašlaik svarīgākais ir lauzt Eiropā valdošos stereotipus. “Eiropa ir uzbūvēta ar ideju, ka katra valsts ir tikpat svarīga, kā kāda cita. Katram ir viena balss un tas raksturo mūsu mierīgo dzīvi šeit,” atzina Merkele.

Runājot par sāpīgo Otrā pasaules kara tēmu un reparācijām, kuras Vācija maksā Grieķijai, Ciprs paziņoja, ka ir nepieciešams atbrīvoties no pagātnes ēnām, jo tas nav gluži materiāls, bet gan ētiskas un morālas dabas jautājums. Šādam variantam piekrita arī Merkele, atzīmējot, ka reparāciju jautājums ir politiski un oficiāli slēgts.

“Vācijas valdība vēlas redzēt Grieķijas atlabšanu, bet tam būs nepieciešamas strukturālas reformas, stabils budžets un funkcionējoša valdība. Eiropas Savienība ir ļoti svarīga, tādēļ mums ir jādara viss iespējamais, lai attīstītu to arī turpmāk,” bilda Vācijas kanclere.

Tikšanās laikā tika apspriestas arī reformas, par kurām tālāk spriedīs Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais valūtas fonds. Tās laikā abi līderi piekrita, ka domstarpībām ir jābeidzas, un vienīgais, kā var panākt auglīgu rezultātu, ir dialoga ceļā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress