Home » Jaunumi, Pasākumi » G20 sola veicināt globālo tirdzniecību

G20 sola veicināt globālo tirdzniecību

Pasaules 20 ietekmīgākās ekonomikas svētdien sanāksmē Šanhajā solīja veicināt vājo globālo tirdzniecību, neskatoties uz pieaugošo protekcionismu pasaulē, bažām par pārprodukciju un neskaidrību saistībā ar Lielbritānijas aiziešanu no Eiropas Savienības (ES).

«Pasaules atkopšanās turpinās, bet tā joprojām ir nevienmērīga un neatbilst mūsu ambīcijām pēc spēcīgas, ilgtspējīgas un līdzsvarotas izaugsmes. Negatīvi riski un ievainojamības pastāv,» teikts kopīgā G20 valstu tirdzniecības ministru paziņojumā, kurā uzsvērts, ka tirdzniecībai arī turpmāk jābūt nozīmīgam globālās izaugsmes dzinējspēkam.

G20 dalībvalstis, kas veido 85% no pasaules tirdzniecības, atzina, ka protekcionisms kopš finanšu krīzes ir pieaudzis. Turklāt Pasaules Tirdzniecības organizācijā reģistrēto tirdzniecības ierobežojumu skaits vidēji mēnesī ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2009.gada.

Pasaules lielākās ekonomikas ir solījušas pretoties tirdzniecības protekcionismam un atkārtoti solīja līdz 2018.gadam neieviest jaunus vietējā tirgus aizsardzības pasākumus.

Gaidāms, ka šogad pasaules tirdzniecības apmērs pieaugs par 2,8%, aprīlī prognozēja Pasaules Tirdzniecības organizācija. Tādējādi šis būs piektais gads pēc kārtas, kad šis pieaugums nesasniedz 3% – zemāko līmeni 30 gadu laikā.

G20 dalībvalstu tirdzniecības ministri vienojās uzlabot pasaules tirdzniecības pārvaldību un strādāt, lai atvieglotu un liberalizētu tirdzniecību.

Foto: Wendy House/ https://www.flickr.com/photos/thewendyhouse/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress