Home » Eiropa, Jaunumi, Z-Amerika » Graudu raža – laba, cenas – zemas

Graudu raža – laba, cenas – zemas

Saistībā ar labo graudu ražu teju visās graudaudzētāju valstīs, kā arī iepriekš izveidotajiem graudu uzkrājumiem patlaban pasaules biržās nav vērojamas tendences, kas liecinātu par graudu cenas pieaugumu.

Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamentā informēja, ka atbilstoši ASV biržu datiem kviešu cena šogad septembrī ir par 25% zemāka nekā pērn septembrī. Arī Eiropas Savienības biržu dati liecina par cenas samazinājumu – septembrī lopbarības kviešu cena ir par gandrīz 9% zemāka, bet pārtikas kviešu cena – par gandrīz 10% zemāka nekā 2015.gada septembrī.

Dati liecina, ka vakar, 14.septembrī, dienas noslēguma cena biržās kviešiem bija 159,25 eiro, bet rapsim – 368,50 eiro par vienu tonnu.

Pēc Starptautiskās Graudu padomes (IGC) jaunākajām aplēsēm, graudu krājumi pasaulē sezonas beigās pieaugšot līdz 488 miljoniem tonnu, kas ir par sešiem miljoniem tonnu vairāk, nekā prognozēts jūnijā. Krājumi pasaulē aug ceturto sezonu pēc kārtas, un pērn tie bija 470 miljoni tonnu.

ZM arī norādīja, ka sākotnējās Eiropas Komisijas (EK) prognozes par 2016.gada ražu liecina, ka Latvijā būs visu nozīmīgāko graudu kultūru kopražas samazinājums, kas saistīts ar ražības un platības samazinājumu. Piemēram, kviešiem ražība samazināsies par 15%, bet platība par – 17%. Kopumā graudu kopraža Latvijā lēsta par 13% mazāka nekā pagājušajā gadā, kad tika iekulti 3,002 miljoni tonnu.

Savukārt 2016.-2017.tirdzniecības gadā atbilstoši IGC un EK aplēsēm pasaulē tiek prognozēts graudu ražošanas pieaugums par 3,4%. Tas tiek skaidrots ar labu kviešu ražu ASV, Krievijā, Ukrainā un Indijā, kā arī tiek prognozēts, ka par 3,6% pieaugs graudu patēriņš lopbarības vajadzībām. Tas viss atstās ietekmi uz graudu, tostarp kviešu, cenām arī Eiropas Savienībā.

Tāpat ZM norāda, ka patlaban notiek aktīvs Latvijas graudu eksports, kam vērojama pieauguma tendence. Eksportēto graudu struktūrā galveno vietu ieņem kvieši – apmēram 85% no visiem graudiem. Kvieši galvenokārt tiek eksportēti uz Alžīriju, Saūda Arābiju, Keniju, Turciju. Patlaban vēl nav pieejami dati par visu 2015.-2016. tirdzniecības gadu, bet atbilstoši statistikas datiem jau var novērot būtisku eksporta pieaugumu.

Pagājušajā gadā kopumā eksportēts 1,792 miljoni tonnu kviešu, kā arī kviešu un rudzu maisījuma, kas ir par 416 000 tonnu jeb 30,2% vairāk nekā 2014.gadā. Rudzu eksports palielinājās par 45 000 tonnu jeb 68,8% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Eksporta apjoms ietver graudus arī no iepriekšējā gada ražas.

Kā ziņots, graudu kulšanas darbi Latvijā patlaban ir noslēgušies, vien atsevišķos novados Latgalē tie vēl turpinās, jo iepriekš darbus kavēja ilgstošais lietus augustā. Pārliecīgā mitruma dēļ šogad daļa no pārtikas kviešiem būs derīga tikai lopbarībai, tomēr kopraža būs salīdzinoši laba – apmēram 2,629 miljoni tonnu.

Kopumā Latvijā graudaugi šogad aizņem 710 100 hektāru, kur ziemāju platības ir 375 100, bet vasarāju – 335 060 hektāru. Kopējā rapša platība ir 115 000 hektāru, tā kopraža tiek prognozēta 284 900 tonnu apjomā.

Foto: Susy Morris/ https://www.flickr.com/photos/chiotsrun/ https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/
Atslēgas vārdi: ,

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress