Home » Jaunumi, Latvija, Latvijas uzņēmumi » LCAA: Latvijā mazo cūku audzēšanas saimniecību skaits ir sarucis par pusi

LCAA: Latvijā mazo cūku audzēšanas saimniecību skaits ir sarucis par pusi

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece informē, ka Āfrikas cūku mēra dēļ (ĀCM) mazo cūku audzēšanas saimniecību skaits Latvijā ir sarucis par pusi.

“Pēc ĀCM konstatēšanas Latvijā ļoti sarucis kopējais cūku skaits un arī ganāmpulku skaits, jo ir pārkārtojusies struktūra. Mēs no sadrumstalotas ražošanas esam kļuvuši par koncentrētu saimniekošanas sistēmu. Samazinājušās ir tieši mazās saimniecības – vienas līdz deviņu cūku saimniecības, kas tiešām ir uz pusi samazinājušās, kam ir pamatots iemesls” intervijā Latvijas Radio atzīst Dzintra Lejniece

88% Latvijas cūkkopības atrodas 43 saimniecībās, kas ir ļoti mazs skaits.

Ņemot vērā, ka biodrošības prasības ir jāievēro visām saimniecībām – gan lielām, gan mazām, daļa mazo un nelielo saimniecību, nespējot nodrošināt šo biodrošības prasību izpildi, ir pārtraukušas cūku audzēšanu. Jau šobrīd situācija ir kritiska – vietējie cūku audzētāji nespēj saražot tik daudz cūkgaļas, cik nepieciešams Latvijas pašpatēriņam

“Šobrīd kritums ir tikai par 8 procentpunktiem – 57% no nepieciešamā mēs saražojam. Savukārt Latvijā cūkgaļa, ja rēķina tūkstošos tonnās, paliek vairāk, jo kopš 2014. gada ir stājušies spēkā dažādi ierobežojumi eksportam saistībā ar Āfrikas cūku mēra esamību Latvijā un arī ar Krievijas embargo, kad pilnībā aizvērās Krievijas tirgus. Tātad tīri fiziski Latvijā ražota cūkgaļa paliek vairāk,” skaidro LCAA vadītāja.

Lejniece diemžēl norāda, ka ņemot vērā citu valstu pieredzi ar ĀCM, Latvijas cūku audzētājiem ar šo slimību nāksies sadzīvot ļoti ilgi. Saimniecībām jāturpina strikti ievērot biodrošības prasības.

Kā informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis, šogad ĀCM konstatēts kopumā četrās saimniecības, no tām trīs bijušas pietiekami lielas fermas. Pēdējais uzliesmojums konstatēts “Latgales bekona” cūku fermā.

“Bet šeit mēs neesam unikāli. Ir jārēķinās, ka tagad jau vairāk nekā deviņas Eiropas valstis skārušas šī slimība. Nupat nākusi klāt Čehija un Rumānija,” stāsta Balodis.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz konstatēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem slimība nav bīstama.

Foto: Sam Michel/ https://www.flickr.com/photos/toodlepip/ https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress