Home » Eiropa, Jaunumi » Eiropas Savienība lems par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju

Eiropas Savienība lems par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju

Šodien, 21. jūnijā, norisināsies Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministru sanāksme, kuras laikā tiks spriests par ekonomisko sankciju piemērošanu Baltkrievijai.

Plānots panākt vienošanās par sankciju vēršanu pret Baltkrievijas svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm, lai sodītu autoritāro Aleksandra Lukašenko režīmu par lidsabiedrības “Ryanair” lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā.

Sankcijas plānotas pret Baltkrievijas ekonomikas galvenajiem balstiem, tostarp pret potaša eksportu, tabakas industriju un naftas pārstrādes rūpniecību.

Vienlaikus paredzēts pastiprināt eksporta ierobežojumus, liedzot Baltkrievijai piegādāt ieročus un aprīkojumu, kuru iespējams izmantot demonstrāciju apspiešanai.

Tāpat ārlietu ministri oficiāli apstiprinās sankcijas pret 78 baltkrievu amatpersonām un septiņām organizācijām, par kurām iepriekš jau vienojušies dalībvalstu vēstnieki. Sankcijas ietver liegumu ieceļot ES un bloka teritorijā izvietoto aktīvu iesaldēšanu.

Kā zināms, Eiropadome 24. maijā stingri nosodīja to, ka Minskā, Baltkrievijā tika veikta Ryanair reisa lidmašīnas piespiedu nosēdināšana, apdraudot aviācijas drošību, un ka tika aizturēts žurnālists Ramans Protasevičs un Sofija Sapega.

Kopš 2020. gada oktobra ES ir pakāpeniski piemērojusi ierobežojošus pasākumus Baltkrievijai. Šie pasākumi tika pieņemti, reaģējot uz Baltkrievijā 2020. gada augustā notikušo prezidenta vēlēšanu krāpniecisko raksturu un miermīlīgu protestētāju, opozīcijas locekļu un žurnālistu iebiedēšanu un vardarbīgu apspiešanu.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress