Home » Jaunumi, Latvija » Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā jūnijā palielinājās par 3,8 %

Ražotāju cenu līmenis rūpniecībā jūnijā palielinājās par 3,8 %

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 3,0 %, eksportētajai produkcijai – par 4,4 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis pieauga par 4,0 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 4,8 %.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (izņemot mēbeles), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas), kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam dzērienu ražošanā.

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar 2020. gada jūniju, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir palielinājies par 12,4 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir palielinājies par 9,4 %, eksportētajai produkcijai – par 15,0 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas ir pieaugušas par 15,8 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 14,4 %.

Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā (izņemot mēbeles), elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē. Pazeminošā ietekme bija cenu kritumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress