Home » Jaunumi, Latvija » Laiks iekārtot bēniņus – ar ko sākt?

Laiks iekārtot bēniņus – ar ko sākt?

Jumta konstrukciju izveidē, izvēloties koka kopnes, lielākais ieguvējs būsiet jūs pats, jo koka kopnes ir ne vien finansiāli izdevīgāks risinājums. Papildu finansiālajiem un kvalitātes aspektiem, koka kopnes pārsteidz ar savu vienkāršo uzstādīšanu. Tomēr, pirms ķeras pie ēkas būvniecības, ir nepieciešams paredzēt, kādam nolūkam tiks izmantota bēniņu daļa, lai projektēšanas un ražošanas procesā varētu pielāgot koka kopnes funkcionālajām vajadzībām.

Iecienītākie bēniņu izbūves veidi

Bieži bēniņus izvēlas atstāt neizmantotus un neapdzīvotus, uzskatot, ka brīvā telpa starp jumtu un ēkas griestiem ir nepraktiska un nefunkcionāla. Tomēr pastāv dažādi veidi, kā, ar salīdzinoši nelielu finansiālo ieguldījumu, padarīt bēniņus gan praktiskus, gan funkcionālus, palielinot ēkas apdzīvojamo platību un pievienojot ēkai papildu vērtību.

Visbiežāk bēniņu zonu izmanto:

  • PAPILDU GUĻAMISTABAS IZVEIDEI;
  • BIROJA TELPĀM;
  • ATPŪTAS ZONU VEIDOŠANAI (LASĪŠANAI, MEDITĀCIJAI, AKTĪVĀS ATPŪTAS TELPAI);
  • GARDEROBES PAPLAŠINĀŠANAI;
  • VANNASISTABAS IEVIEŠANAI.

Lielās ģimenēs bēniņi var tik radoši izmantoti vecāku sirdsmieram, izveidojot labiekārtotu atpūtas jeb spēļu telpu bērniem un pusaudžiem. Cilvēkiem, kuriem darba videi ir īpašas prasības, bēniņi var būt brīva telpa, lai izveidotu savu iedvesmas stūrīti. Savukārt, viesmīlīgiem cilvēkiem, bēniņi var būt telpa, lai izplānotu papildu viesistabu – jo visiem ir zināms, ka nekas nevar būt labāks par komfortablu atpūtu.

Kā koka kopnes var kalpot, lai izveidotu sen kārotos bēniņus?

Laika gaitā arvien iecienītākas ir kļuvušas stāvas jumtu konstrukcijas, kas nenoliedzami sniedz plašākas iespējas bēniņu izbūvei. Tāpēc ir ļoti svarīgi jau pirms ēkas būvniecības apzināties to, kādiem nolūkiem tiks izmantota bēniņu zona, lai jau ēkas projektēšanas laikā jumta koka kopnes būtu pielāgojamas specifiskā nolūka vajadzībām, pieļaujot visdažādākā veida arhitektoniskās iespējas.

Izvairoties no stāvas jumta konstrukcijas veidošanas, koka kopņu ražošanas izmaksas, iespējams, samazināsies, taču tiks zaudēta bēniņu apdzīvojamās zona un to funkcionalitāte. Ja bēniņu zonas laidums tiek plānots līdz 7 metriem un telpas funkcionalitāte tiek plānota kā neliela noliktavas telpa, kurā novietot sezonālu inventāru vai arhīvam paredzētas lietas, tad piemērotāks risinājums būtu jumta konstrukcija ar mazāku slīpumu, kas neprasa arī papildu nesošās jeb balsta sienas. Tomēr, ja iepriekš neparedz glabājamās vērtības kopējo svaru, var gadīties, ka koka kopnes tiek pārslogotas.

Savukārt, ja mērķis ir palielināt bēniņu zonas izmantojamo platību, palielinot laidumu virs 7 metriem, projektā ir jāparedz arī balsta sienas izbūve zem kopnes, kas sniegs iespēju paplašināt bēniņu apdzīvojamo zonu, nezaudējot koka kopņu izturību. Runājot par drošības apsvērumiem, svarīgi ir atcerēties, ka izbūvējot bēniņu zonu dzīvošanas prasībām, ir nepieciešama mainīgā slodze, kas būtu 250 kg/m2. Savukārt, ja telpa paredzēta tikai nelielas noliktavas prasībām, tad mainīgā slodze būs no 100 kg/m2 līdz 150 kg/m2.

FREIMANS, vadošais jumta kopņu ražotājs Latvijā
Tālruņi: 29482103, 25560167
E-pasts: info@freimans.com

Publicitātes materiāls

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress