Home » Jaunumi, Latvija » LTRK: Partiju programmās jāiekļauj uzdevumus, kas nodrošinātu eksporta un produktivitātes kāpināšanu

LTRK: Partiju programmās jāiekļauj uzdevumus, kas nodrošinātu eksporta un produktivitātes kāpināšanu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) kopā ar Latvijas lielāko darba devēju organizāciju Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) preses konferencē iepazīstināja ar kopīgi izstrādātajām rekomendācijām politisko partiju ekonomikas programmām, lai līdz 2026. gadam sasniegtu stratēģisko mērķi – eksports ir 70% no IKP un produktivitātes pieaugums nodrošina IKP pret strādājošo palielināšanos par 4% gadā.

20. jūlijā LTRK un LDDK prezentēja rekomendācijas partiju ekonomikas programmām, lai nākamā valdība spētu radīt priekšnoteikumus Latvijai kā piesaistes un izaugsmes platformai zinošiem un izaugsmes iespējas alkstošiem cilvēkiem, kā arī eksportējošiem un produktīviem uzņēmumiem, tādā veidā sasniedzot stratēģisko mērķi – līdz 2026. gadam kāpināt eksportu, lai tas veidotu vismaz 70% no IKP un produktivitātes pieaugums veicinātu IKP pret strādājošo palielināšanos par 4% gadā.

Politisko partiju ekonomikas programmām tiek piedāvātas rekomendācijas 7 virzienos ar 26 uzdevumiem dažādās uzņēmējdarbībai un ekonomikas izaugsmei nozīmīgās sfērās. Katram uzdevumam ir sasniedzams un izmērāms rezultāts. Enerģētikas jomā nepieciešams nodrošināt drošību un energoresursu cenu konkurētspēju, kā arī veicināt atjaunojamo energoresursu ražošanu un sašķidrinātās dabasgāzes infrastruktūras attīstību. Nodokļu jomā prioritātes ir darbaspēka nodokļu konkurētspēja, viegli administrējami nodokļi sīkuzņēmējiem un pašvaldības motivējoša nodokļu politika. Tāpat nepieciešams novērst ēnu ekonomiku stimulējošos cēloņus, lai tās rādītāji nepārsniegtu 19% no IKP. Inovāciju veicināšanai nepieciešams izstrādāt efektīvu inovāciju sistēmu, iekļaujot zinātnes un uzņēmēju sadarbību veicinošus instrumentus. Cilvēkkapitāla attīstīšanai neiztikt bez izmaiņām izglītības jomā, motivējot skolēnus apgūt STEM priekšmetus, nodrošinot darba vidē balstītas mācības profesionālajā izglītībā un ieviešot Junior Achievement Latvia ekonomikas programmu skolās. Darbaspēka pieejamības problēmu risināšanai nepieciešama darbaspēka mobilitātes nodrošināšana, plašāka darbspējīgo cilvēku iesaiste darba tirgū, kā arī darbaspēka piesaiste no ārvalstīm. Arī valsts pārvaldes procesos vajadzīgi uzlabojumi publisko investīciju efektivitātei, Eiropas Savienības fondu efektīvai apguvei un godīgas konkurences veicināšanai. Tāpat svarīga ir sadarbība ar NVO, gan organizējot regulāras tikšanās, gan kopīgi izvērtējot ekonomikas un finanšu ministru kandidātus.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis stāsta: “LTRK ieskatā Latvijai vajadzētu būt valstij, kurā rodas un pulcējas talanti, kas labvēlīgos apstākļos var radīt ekonomikas attīstību un labklājības veicināšanu. Mūsu rekomendācijas partijām ietver tos uzdevumus, kas būtu jāpaveic, lai Latvijā šos apstākļus radītu. Īstenojot atbilstošu politiku un pieņemot pareizus lēmumus, iespējams nodrošināt strauju mūsu valsts ekonomikas augšupeju, lai līdz 2030. gadam mēs varētu tuvoties attīstīto valstu labklājības līmenim.”

“Mēs vēlamies, lai ar mums ne tikai sarunājas, bet arī ieklausās. Mūsu pārliecība ir, ka bez sadarbības starp valsts pārvaldi un uzņēmējiem mēs nesasniegsim ambiciozus mērķus. Mēs nevēlamies pieļaut situāciju, ka politisko partiju ekonomiskās programmas tiek sāktas kritizēt nākamajā dienā pēc vēlēšanām. Tāpēc šīs rekomendācijas palīdz politiskajām partijām sagatavot tādas ekonomiskās programmas, kas jau tagad ir balstītas uzņēmēju un darba devēju viedoklī, pozīcijā un datos,” uzsver LDDK prezidents Andris Bite.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress