Home » Jaunumi, Latvija » Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājās par 30,1 %

Ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājās par 30,1 %

2022. gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada jūniju, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 30,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 44,1 %, eksportētajai produkcijai – par 18,5 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 23,2 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 14,6 %.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; pārtikas produktu ražošanā; gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas), kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

2022. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,0 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 3,7 %, eksportētajai produkcijai – par 0,4 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājās par 1,1 %, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm samazinājās par 0,1 %.

Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas). Pazeminoša ietekme bija cenu kritumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā.

Atslēgas vārdi:

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress