Home » Jaunumi, Z-Amerika » Vizīte ASV Latvijas uzņēmumiem paver jaunas attīstības iespējas

Vizīte ASV Latvijas uzņēmumiem paver jaunas attīstības iespējas

 

Pirms nedēļas no darba vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) atgriezās Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadītā Latvijas uzņēmēju delegācija. Vizītes laikā vairākiem mērķtiecīgiem mūsu valsts uzņēmumu pārstāvjiem bija iespēja tikties ar potenciālajiem investoriem un partneriem. Atskatoties uz ASV pavadīto laiku un ieguvumiem, ko šī vizīte radījusi, Latvijas uzņēmēji ir optimistiski.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, kurš vadīja Latvijas uzņēmēju biznesa delegāciju, uzskata, ka šī vizīte ne tikai vārdos, bet arī praksē ir nozīmīgs solis Latvijas uzņēmumu attīstībai. „ASV ir lielākā pasaules ekonomika un konkurence tajā ir milzīga. Taču – tas ir arī ļoti perspektīvs tirgus un darbība tajā Latvijas uzņēmumiem – jo īpaši informācijas tehnoloģiju un dažādu inovatīvu risinājumu jomā – dos pavisam citas attīstības iespējas nekā vietēja mēroga tirgos. Vērojot uzņēmēju tikšanās un viņu mērķtiecīgo darbību, esmu pārliecināts, ka šī vizīte ir tikai sākums un būs arī konkrēti rezultāti,” saka A.Ozols.

Liela vērība vizītes laikā tika pievērsta Latvijas informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumu attīstības iespējām, izmantojot ASV Silīcija ielejas radītās iespējas. Uzņēmuma „DEAC” valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis uzsver, ka iespēja piedalīties Ministru prezidenta vadītā delegācijā uzņēmumiem ir liels ieguvums, ja tie sper pirmos soļus konkrētā tirgū: „Veras ļoti daudzas durvis, kuras uzņēmēji paši sākotnēji nevarētu atvērt.”

Vizītes ietvaros „DEAC” pārstāvji tikušies ar „Google”, „Dell”, „Cisco”, „Juniper” un citiem pasaulē zināmiem IT nozares spēlētājiem, prezentējot uzņēmuma datu centru infrastruktūru un nākotnes attīstības plānus pasaules tirgos. Tika prezentēta arī Latvijā radītā skolvadības sistēma E-klase, kas izraisījusi lielu interesi. Kā norāda A.Gailītis, vizītes ietvaros panāktas pirmās vienošanās par sadarbību, taču plašāku informāciju uzņēmums būs gatavs sniegt tad, kad sadarbība ievirzīsies stabilā gultnē.

Kolēģim piekrīt arī IT uzņēmuma „Tilde” vadītājs Andrejs Vasiļjevs, kuram ir īpašs gandarījums par to, ka ASV lielie nozares uzņēmumi izrādījuši interesi par „Tildes” izstrādātajām mašīntulkošanas tehnoloģijām.

Par vienu no lielākajiem delegācijas ieguvējiem sevi uzskata uzņēmuma „Hygen” pārstāvji – šis pilnsabiedrības „JIC biznesa inkubators” Jelgavā „izaugušais” uzņēmums piedāvā pasaules mērogā unikālu, inovatīvu tehnoloģiju arvien lielāku popularitāti iegūstošo ar gāzi darbināmo automašīnu uzpildei „mājas apstākļos” – ar īpašas ierīces palīdzību pieslēdzoties mājas gāzes vadam. Produkta attīstībai uzņēmumam nepieciešamas nozīmīgas investīcijas, kuras šāda rakstura projektiem iespējams iegūt tikai ar riska kapitāla investoru starpniecību, taču Latvijā šādas iespējas ir ļoti ierobežotas. Tādēļ uz ASV uzņēmums devās ar mērķi prezentēt jauno tehnoloģiju riska kapitāla fondiem un rosināt sarunas par kapitāla piesaisti.

„Hygen” finanšu direktors Roberts Strods stāsta: „Liels ieguvums no dalības vizītē bija iespēja jau tās laikā tikties ar ieinteresētiem, jau informētiem investoriem, runāt par iespējamo sadarbību. Mēs tikāmies ar diviem investoriem, no kuriem viens bija ļoti ieinteresēts mūsu produkta attīstībā un uzdeva sava veida „mājas darbu”, pēc kura izpildes – domājams, pēc pāris mēnešiem – mēs atgriezīsimies ASV un turpināsim sarunas. Plānojam arī iestāties biznesa inkubatorā Amerikā.”

Savukārt uzņēmums „MolPort”, kas piedāvā dažādu ķīmisko vielu internetveikalu zinātniskajām institūcijām un ķīmiskās rūpniecības uzņēmumiem, nodrošinot pieeju līdz pat deviņiem miljoniem ķīmisko vielu komponenšu, uz ASV devās ar mērķi prezentēt savu piedāvājumu potenciālajiem klientiem un partneriem. „MolPort” vadītājs Jānis Ošlejs uzskata, ka vizītes ietvaros bijusi iespēja tikties ar labi un kvalitatīvi atlasītiem uzņēmumiem, kuriem patiešām ir interese sadarboties. Savukārt neoficiālās sarunās J.Ošlejs uzklausījis komplimentus vizītes organizatoriem, jo vairumā gadījumu ārvalstu vizīšu laikā delegācijas lielāko daļu laika pavadot izklaidēs, bet latvieši – strādājot daudz un aktīvi. „Jācer, ka tas rezultēsies ar panākumiem,” rezumē J.Ošlejs.

Bet viens no Latvijas metālapstrādes nozares līderiem, „Liepājas Metalurgs” ASV vēlējās atrisināt jautājumu par ierobežojumu atcelšanu uzņēmuma produkcijas tirgošanai ASV tirgū, kas sakrīt ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas rekomendācijām. Kā norāda „Liepājas Metalurga” padomes loceklis Aleksejs Zaharjins, ASV tirdzniecības sekretāra vietnieks Francisko Sančezs viņam personiski esot apliecinājis, ka ir uzsākta šo ierobežojumu pārskatīšana, Latvijas puse sekos līdzi progresam šai jomā.

Vizītes norisi atzinīgi vērtē ne vien uzņēmēji, bet arī NASDAQ OMX Rīga valdes loceklis Indars Aščuks, kurš līdzās praktiskiem ieguvumiem uzsver arī šāda pasākuma nozīmi privātā un publiskā sektora sadarbībā, valstij uzskatāmi demonstrējot savu atbalstu uzņēmējiem un verot tādas durvis un iespējas, kurām uzņēmēji paši netiktu klāt. „Turklāt vizītes laikā bija patīkami dzirdēt, ka ASV ar cieņu un atzinību raugās uz to, ko mēs Latvijā esam paveikuši, lai sabalansētu tēriņus ar ienākumiem, ko nespēj virkne daudz bagātāku un ietekmīgāku pasaules valstu. Mēs paši šo unikālo panākumu vēl neesam pilnībā novērtējuši,” norāda I.Aščuks.

LR Ministru prezidenta Valda Dombrovska vizīte Amerikas Savienotajās Valstīs  (Vašingtonā, Sanfrancisko, Sanhosē, Losandželosā, Ostinā, Ņujorkā) norisinājās no 2011.gada 13.līdz 22.jūlijam. Vizītē piedalījās vairāk nekā 40 uzņēmēji no Latvijas, kas pārstāvēja informācijas tehnoloģiju un elektronikas, enerģētikas, transporta un loģistikas, metālapstrādes un mašīnbūves, celtniecības, izglītības un citas nozares. Uzņēmēju delegāciju organizēja Latvijas Investīciju attīstības aģentūra, kā arī Latvijas delegācijā bija Latvijas Komercbanku asociācijas vadība, biržas “NASDAQ OMX Riga” un Amerikas Tirdzniecības Palātas Latvijā pārstāvji.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress