Home » Jaunumi, Latvija » Pavļuts ar vairākiem vēstniekiem pārrunā ekonomisko sadarbību

Pavļuts ar vairākiem vēstniekiem pārrunā ekonomisko sadarbību

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepazīšanās vizītēs ticies ar Lietuvas, Krievijas, Dānijas, Ķīnas un Lielbritānijas vēstniekiem Latvijā, lai pārrunātu līdzšinējo ekonomisko sadarbību, iespējas stiprināt sadarbību nākotnē un situāciju Eiropas ekonomikā.

Pagājušajā nedēļā D.Pavļuts tikās ar Lietuvas vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti, ar kuru tika pārrunāta reģionālo enerģētikas projektu virzība, pusēm apliecinot, ka šajos jautājumos jāturpina Baltijas valstu sadarbība un darbs pie projektu tālākas virzības. Attiecībā uz Eiropas Komisijas (EK) neatkarīgo pētījumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināla būvniecībai ekonomisko izdevīgāko vietu D.Pavļuts norādīja, ka, lai nekavētu projekta virzību, Baltijas valstīm jau tagad vajadzētu vienoties, ka tās akceptēs EK secinājumus un atbilstoši tiem arī rīkosies.

Pagājušajā nedēļā ekonomikas ministrs tikās arī ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, lai pārrunātu abu valstu tirdzniecības apjomus un iespējas tos veicināt. Krievija šā gada pirmajā pusgadā bija otrs lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris, eksportam veidojot 516 miljonus eiro un importam – 534 miljonus eiro. Tikšanās laikā D.Pavļuts apsveica Krieviju ar iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO), kas mazinās tirdzniecības barjeras un radīs labākus nosacījumus tirdzniecības attiecību attīstībai.

Savukārt šonedēļ ekonomikas ministrs jau ticies ar Dānijas, Ķīnas un Lielbritānijas vēstniekiem. Sarunā ar Dānijas vēstnieku Latvijā Pēru Karlsenu galvenokārt tika runāts par Dānijas prezidentūru Eiropas Savienībā (ES). P.Karlsens uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka Dānija pārņems prezidentūru ļoti smagā brīdī, tā ir gatava strādāt, lai Eiropas valstis pārvarētu parādu krīzi un atjaunot uzticību Eiropas Savienībai (ES).

Tikmēr sarunā ar Ķīnas vēstnieku Latvijā Hu Ješuņu tika runāts gan par līdzšinējo sadarbību, gan par 2012.gada nogalē plānoto uzņēmējdarbības forumu „Global China Business Meeting” Rīgā. Abas puses pauda cerību, ka arī nākotnē sadarbība starp abām valstīm padziļināsies un arvien vairāk kompāniju radīs savstarpējās biznesa iespējas. Pēc Ķīnas vēstnieka teiktā, jau tagad Ķīnā ļoti augstu tiek novērtēta tāda Latvijas produkcija kā „Melnais Balzams”, „Stendera” ražotās ziepes un arī dzintara izstrādājumi.

Savukārt ar Lielbritānijas vēstnieku Latvijā Endrjū Soperu tika pārrunāta situācija Eiropā un plāni virzīties uz ciešāku ekonomisko savienību, kas paredz arī jaunu fiskālo regulējumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Lai arī Lielbritānija neiesaistīties ES fiskālās kontroles sistēmā, E.Sopers ministram apliecināja, ka Lielbritānija joprojām atbalsta vienotu, dinamisku un konstruktīvu Eiropu. Puses pārrunāja arī divpusējās tirdzniecības radītājus, esot vienisprātis, ka būtu aktīvāk jāveicina tirdzniecības un investīciju plūsmas starp abām valstīm. D.Pavļuts aicināja Lielbritānijas uzņēmumus aktīvāk izmantot investīciju iespējas Latvijā, uzsverot, pozitīvos sasniegumus Latvijas uzņēmējdarbības vides uzlabošanā. Tāpat tika pārrunāts modes un stila projekts „Creative Latvia”, kas, veiksmīgi sadarbojoties Britu padomei un Latvijas institūcijām, varētu veicināt radošo industriju straujāku attīstību Latvijā.

Ekonomikas ministram tuvāko nedēļu laikā paredzētas iepazīšanās vizītes arī ar Austrijas, Turcijas, Spānijas un Nīderlandes vēstniekiem Latvijā.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress