Home » Jaunumi, Latvija » Ukrainas premjera vizītes laikā tiks parakstīta Latvijas – Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma

Ukrainas premjera vizītes laikā tiks parakstīta Latvijas – Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma

Ukrainas premjerministra Mikola Azarova oficiālās vizītes Latvijā laikā šī gada 10.februārī tiks parakstīta Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma 2012.-2013.gadam, kas paredz padziļināt divpusējo ekonomisko, rūpniecisko un zinātniski – tehnisko sadarbību konkrētās abpusējo interešu jomās.

„Latvijas un Ukrainas attiecības līdz šim attīstījušās ļoti veiksmīgi, bet divpusējai ekonomiskajai sadarbībai noteikti vēl ir lielas iespējas. Latvijas uzņēmēju interese par Ukrainu vienmēr ir bijusi liela, tāpēc ir jārada labvēlīgi apstākļi, lai padziļinātu sadarbību un sniegtu atbalstu biznesam veiksmīgi virzīties uz priekšu,” norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Latvijas – Ukrainas ekonomiskās sadarbības programma paredz darbības virzienus abas puses interesējošās jomās, izvirzot arī prioritāros jautājumus turpmākai sadarbības attīstībai. Latvijas skatījumā savstarpējo ekonomisko sadarbību būt lietderīgi veicināt mašīnbūves, metālapstrādes, būvniecības, transporta un loģistikas, enerģētikas, pārtikas rūpniecības, ķīmijas rūpniecības, kokapstrādes nozarēs.

Ekonomiskās sadarbības programmas izstrādes laikā Ekonomikas ministrija apkopoja Latvijas nozaru ministriju, kā arī nevalstisko organizāciju priekšlikumus programmas saturam un nosūtīja Ukrainas pusei izvērtēšanai. Ukrainas puses saskaņojums tika saņemts 2012.gada 23.janvārī. Ekonomiskās sadarbības programma šodien, 7.februārī, tika apstiprināta arī Ministru kabineta sēdē.

2012.gada 10.februārī Latvijā notiks Ukrainas premjerministra Mikola Azarova un Ukrainas uzņēmēju oficiālā vizīte, kuras laikā plānots parakstīt ekonomiskās sadarbības programmu. Ņemot vērā, ka Latvijas – Ukrainas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs ekonomikas ministrs D.Pavļuts šajā dienā būs komandējumā Francijā, programmu no Latvijas puses parakstīs Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. No Ukrainas puses programmu parakstīs Latvijas – Ukrainas SVK līdzpriekšsēdētājs, Ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministra vietnieks Vladimirs Bandurovs.

Detalizēti ar Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programmu 2012.-2013.gadam var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā internetā.

Latvijas ārējās tirdzniecības preču apgrozījums ar Ukrainu 2011.gada pirmajos deviņos mēnešos veidoja 163 miljonus ASV dolāru (88 miljonus latu), kas ierindoja Ukrainu 17.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Salīdzinot ar 2010.gada pirmo pusgadu, ārējās tirdzniecības apgrozījums audzis par 96,75% jeb 73 miljoniem ASV dolāru (39,42 miljoniem latu).

Papildu informācijai:

2004.gada 5.oktobrī Rīgā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Ukrainas Ministru kabineta ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums (spēkā no 2006.gada 1.februāra), kura sekmīgai īstenošanai tika izveidota Starpvaldību komisija ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (turpmāk – SVK).

Latvijas – Ukrainas SVK 1.sēdes, kas notika 2007.gada 10.-11.maijā, laikā tika panākta vienošanās izstrādāt un parakstīt ekonomiskās sadarbības programmu (turpmāk – programma) turpmākajiem diviem gadiem. Tās izpildi nodrošina atbildīgās institūcijas un to pārskata Latvijas – Ukrainas SVK sēžu ietvaros.

Līdz šim ir izstrādātas un parakstītas ekonomiskās sadarbības programma 2008.-2009.gadam un 2010.-2011.gadam. Izstrādāt un parakstīt Latvijas – Ukrainas ekonomiskās sadarbības programmu 2012.-2013.gadam puses vienojās Latvijas – Ukrainas SVK 4.sēdes laikā 2011.gada 29.jūnijā Kijevā (Ukraina).

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress