Home » Āzija, Jaunumi » Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina Malaizijas uzņēmējus sadarboties ar Latviju

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina Malaizijas uzņēmējus sadarboties ar Latviju

No 26.-27.aprīlim ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzturas darba vizītē Malaizijā. Vizītes laikā ārlietu ministrs tikās ar Malaizijas ārlietu ministra vietnieku, senatoru Kohilanu Pilaju (A. Kohilan Pillay), tirdzniecības un industriju ministru Mustapu Mohamedu (Mustapa Mohamed) un apmeklēja Malaizijas Tirdzniecības attīstības korporāciju. Notika saruna arī ar ES delegācijas vadītāju Kualalumpurā Vincentu Pikē (Vincent Piket) un Malaizijā akreditētajiem ES dalībvalstu vēstniekiem.

Sarunā ar ārlietu ministra vietnieku Kohilanu Pilaju Edgaru Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību veidot aktīvu divpusējo sadarbību ekonomiskas, politiskas, kā arī kultūras jomā. Ministrs aicināja Malaizijas pusi izvērtēt iespēju piedalīties Rīga: kultūras galvaspilsēta 2014 pasākumos ar savas valsts kultūras programmu, kā arī rosināja Malaizijas pusi izmantot abu valstu starptautiskās studentu apmaiņas iespējas.

Būtiskas bija sarunas par ES-Malaizijas Brīvās tirdzniecības līgumu, kas pavērtu plašākas iespējas arī Latvijas uzņēmējiem strauji augošās Dienvidaustrumāzijas valsts tirgū. Abas puses apmainījās viedokļiem par aktuālajiem notikumiem pasaulē, tai skaitā Mjanmas demokrātisko reformu procesu un ES-ASEAN (Association of South East Asia Nations – Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācija) ārlietu ministru sanāksmes Brunejā galvenajiem uzdevumiem.

Tikšanās laikā ar tirdzniecības un industriju ministru Mustapu Mohamedu Latvijas puse uzsvēra potenciālās sadarbības nozares ekonomikā, tai skaitā kokrūpniecības, informācijas un telekomunikāciju tehnoloģiju, farmācijas un izglītības nozarēs. Tirdzniecības un industriju ministrs vēlējās dzirdēt Latvijas viedokli par ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā, kā arī atzinīgi novērtēja paveikto Latvijā ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. “Ekonomiskā krīze ir ļāvusi Latvijas uzņēmējiem meklēt jaunus tirgus ekonomiskajai sadarbībai, tai skaitā ar Malaiziju, tāpēc darba vizītē piedalās arī Latvijas izglītības un kokrūpniecības nozaru, kā arī Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameras pārstāvji“, sarunā ar tirdzniecības un industriju ministru Mustapu Mohamedu pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Malaizijas Tirdzniecības un attīstības korporācija organizēja kontaktbiržu ārlietu ministra delegācijā pārstāvētajiem uzņēmumiem un ārlietu ministrs aicināja Malaizijas uzņēmējus viesoties Latvijā tirdzniecības misijā, lai tuvāk izpētītu tirdzniecības iespējas.

Tikšanās laikā ar Malaizijas ārlietu ministra vietnieku Datuku Ričardu Riotu Anaku Džaemu (Datuk Richard Riot Anak Jaem) puses pārrunāja divpusējos jautājumus, tai skaitā valstu sadarbību starptautiskajos forumos, piemēram, Āzijas-Eiropas fondā un Āzijas-Eiropas samitā. Tika pārrunāta sadarbība starptautisko organizāciju, tostarp, ANO, ietvaros. Latvija augstu vērtē Malaizijas lomu Dienvidaustrumāzijas reģionā un no tās izrietošo sadarbības potenciālu. E.Rinkēvičs pauda ieinteresētību attīstīt ar Malaiziju regulārus kontaktus un dialogu visos līmeņos.

Šī ir pirmā Latvijas ārlietu ministra vizīte Malaizijā kopš diplomātisko attiecību dibināšanas 1993.gadā. Ārlietu ministru vizītē pavada uzņēmēju delegācija, kuriem tiek organizētas gan kontaktbiržas, gan atsevišķas tikšanās ar atbilstošo nozaru pārstāvjiem. Pēc Malaizijas apmeklēšanas E.Rinkēvičs turpina savu vizīti Dienviaustrumāzijas reģionā un dodas uz Bruneju, kur notiek ES-ASEAN ārlietu ministru sanāksme. Tālāk ārlietu ministrs apmeklēs arī Indonēziju un Singapūru.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress