Home » Jaunumi, Latvija » Šonedēļ Rīgā notiks vairākas sarunas par Lavijas – Uzbekistānas ekonomiskās sadarbības veicināšanu

Šonedēļ Rīgā notiks vairākas sarunas par Lavijas – Uzbekistānas ekonomiskās sadarbības veicināšanu

Šonedēļ, 16.maijā, Rīgā notiks Latvijas – Uzbekistānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski – tehniskās sadarbības jautājumos 3.sēde, kuras ietvaros plānots pārrunāt dažādus ekonomiskās sadarbības jautājumus starp abām valstīm.

Latvijas un Uzbekistānas ekonomiskā sadarbība pagaidām ir salīdzinoši neliela – 2011.gadā Uzbekistāna bija 48. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris – taču, attīstot savu ārējo ekonomisko sadarbību, Latvija aizvien lielāku uzmanību pievērš Centrālāzijas valstīm.

Latvijas un Uzbekistānas ekonomisko attiecību tālākai attīstīšanai un padziļināšanai pastāv potenciāls, īpaši pārtikas rūpniecības, vieglās rūpniecības, tranzīta un loģistikas, ķīmiskās rūpniecības, mašīnbūves un metālapstrādes, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, finanšu u.c. jomās, kā arī pieredzes apmaiņā (standartizācijas, akreditācijas u.c.).

Otrdien, 15.maijā, Ekonomikas ministrijā notiks arī apaļā galda diskusija starp abu valstu valsts amatpersonām un uzņēmējiem par ekonomiskās sadarbības veicināšanas jautājumiem. Diskusijā aicināti piedalīties farmācijas, pārtikas, tūrisma uzņēmumu pārstāvji. 15.maijā sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru tiks organizētas arī abu valstu uzņēmēju individuālās tikšanās.

Savukārt trešdien, 16.maijā, notiks ekonomikas ministra Daniela Pavļuta un Uzbekistānas ārējo ekonomisko attiecību, investīciju un tirdzniecības ministra pirmā vietnieka AkmalaKamalova (Камалов Акмал Саидакбарович)divpusējā tikšanās, kuras laikā tiks pārrunāta Latvijas – Uzbekistānas Starpvaldību komisijas 3.sēdes norise, abu valstu divpusējā ekonomiskā sadarbības veicināšanas iespējas, kā arī Uzbekistānas iestāšanās procesa Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) norise un sadarbība ar ES.

Papildus informācija par Latvijas – Uzbekistānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski – tehniskās sadarbības jautājumos izveidi

2006.gada 29.jūnijā Rīgā tika parakstīta Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības vienošanās par ekonomisko un rūpniecisko sadarbību, kas ir svarīgākais divpusējo ekonomisko sadarbību regulējošais „jumta” līgums, kas aptver sadarbību rūpniecībā, transportā, veselības aprūpē un farmaceitiskajā rūpniecībā, enerģētikā, tūrismā, zinātnes, tehnikas un tehnoloģiju jomās, telekomunikācijās, vides un ekoloģiskās aizsardzības jomā, kā arī citās jomās, kas veicina tālāku Latvijas ekonomiskās sadarbības attīstību ar Uzbekistānu. Līgums paredzēja Latvijas – Uzbekistānas Starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās un zinātniski – tehniskās sadarbības jautājumos izveidi. Latvijas puses SVK darba grupas vadītājs ir satiksmes ministrs.

Latvijas – Uzbekistānas SVK 1.sēde notika 2008.gada 28.-29.aprīlī Rīgā; Latvijas – Uzbekistānas SVK 2.sēde notika 12.novembrī Taškentā (Uzbekistānā).

Papildus informācija par Latvijas – Uzbekistānas divpusējo ekonomisko sadarbību

2011.gadā Latvijas tirdzniecības apgrozījums ar Uzbekistānu sastādīja 36,5milj.USD, tai skaitā, eksports 22,7milj.USD, savukārt imports 14,1milj.USD. Tādējādi Uzbekistāna bija 48. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris.

2011.gadā Latvijas preču eksports ar Uzbekistānu sasniedza 15,7milj.USD (salīdzinot ar 2010.gadu – samazinājies par 1,9%), savukārt imports – 9,3 milj.USD (palielinājies par 3,9%). Nozīmīgākās preču grupas eksportā: mašīnas, mehānismi; elektriskās iekārtas 28%, koksne un tās izstrādājumi 22%, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija 22%, pārtikas rūpniecības produkti 9% u.c.

Nozīmīgākās preču grupas importā: augu valsts produkti 34%, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija 29%, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi 29%, minerālie produkti (kurināmais, nafta un tās produkti) 8% u.c.

2011.gadā Latvijas pakalpojumu eksports ar Uzbekistānu sasniedza 7milj.USD (2010.gadā 3,6milj. USD), savukārt imports – 4,8 milj.USD (2010.gadā – 4,3milj.USD).

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem, 2011.gadā Uzbekistāna bija 51.lielākais investors Latvijā. Galvenās nozares, kurās reģistrētas ienākošās investīcijas bija būvniecība (32%), transports, glabāšana un sakari (27%), operācijas ar nekustamo īpašumu (32%) un neklasificēta darbība (9%).

Pēc investīcijām Latvijā reģistrētu uzņēmumu pamatkapitālā Uzbekistāna ierindojas 41.vietā, kopējam investīciju apjomam sasniedzot 3,8 milj. LVL.

Saskaņā ar „Lursoft” jaunākajiem datiem Latvijā darbojas 156 uzņēmumi ar Uzbekistānas kapitālu.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress