Home » Ārvalstu uzņēmumi, Jaunumi, Latvija, Meklē sadarbību » Rīgā ieradīsies ietekmīgu ASV uzņēmumu pārstāvji

Rīgā ieradīsies ietekmīgu ASV uzņēmumu pārstāvji

Svētdien,  1. jūlijā Rīgā ieradīsies “Warner Bros”, “Procter&Gamble”, “Boeing” un vēl citu, kopumā 20 Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ietekmīgu informācijas tehnoloģiju (IT), autobūves, aizsardzības, aviācijas, celtniecības, filmu industrijas un citu nozaru kompāniju pārstāvji, lai iepazītos ar Latviju kā pievilcīgu uzņēmējdarbības galamērķi, kā arī klātienē pārrunātu biznesa sadarbības iespējas.

LR Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzīmē Latvijas un ASV pozitīvo sadarbību, kas arī praksē ir nozīmīgs solis Latvijas uzņēmumu attīstībai: “Latvijas un ASV ekonomisko attiecību padziļināšana bija svarīgākais mērķis manai pagājušā gada vizītei ASV, kur kopā ar plašu Latvijas uzņēmēju delegāciju apmeklējām piecas ASV pilsētas. Drīzumā gaidāmā ASV uzņēmēju delegācijas ierašanās Latvijā ir viens no praktiskajiem šīs vizītes rezultātiem, kas apliecina, ka ASV kompānijām ir nopietna interese par sadarbību ar Latviju, kas ir jāizmanto, lai piesaistītu investīcijas uz ražošanu un eksportu vērstos projektos, kas rada jaunas darba vietas”.

ASV uzņēmēju vizītes ietvaros Rīgā tiks organizēts seminārs “ASV un Latvijas biznesa sadarbības iespējas”, kura laikā notiks arī paneļdiskusija “Doing Business in Latvia – the Perspective of Americans”. Diskusijā ASV biznesa aprindu pārstāvji Latvijā iepazīstinās ar uzņēmējdarbības vidi Latvijā, loģistikas iespējām uz Krieviju, Ziemeļeiropu un Āzijas valstīm, kā arī par sadarbības pieredzi ar Latvijas IT sektoru.

LR Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka, neskatoties uz lielo ģeogrāfisko attālumu, Latvijas un ASV sadarbība bijusi ļoti aktīva un arī veiksmīga. “Vēl nesen visā pasaulē Amerika tika raksturota kā lielo iespēju zeme. Tā tas nenoliedzami ir. Taču neviens nevar liegt Latvijai pierādīt, ka arī mēs esam iespēju zeme, turklāt paši šīs iespējas ļoti labi apzināmies un mākam izmantot! Sadarbība ar citu valstu uzņēmējiem un biznesa organizācijām ir neatņemama sastāvdaļa arī mūsu uzņēmēju ikdienā, radot iespējas ne vien kāpināt eksportu, bet arī piesaistot investīcijas radīt jaunu ekonomisko vērtību tepat Latvijā.” D.Pavļuts uzsver, ka  plašā ASV uzņēmēju vizīte Latvijā ir vēl viens solis, lai līdz šim veiksmīgo sadarbību nostiprinātu un piesaistītu Latvijai jaunas, kvalitatīvas investīcijas.

Vizītes laikā ASV uzņēmumu pārstāvjiem plānotas arī individuālas tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem un nozaru asociācijām, tikšanās ar Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, ārlietu ministru, ASV vēstnieci Latvijā un Amerikas Tirdzniecības kameras Latvijā biedriem.

“Neskatoties uz globālo nestabilitāti, Eiropa joprojām ir lielākais ASV ekonomiskais partneris pasaulē un Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir daudz priekšrocību, ko piedāvāt ASV investoriem,” atzīmē Amerikas Tirdzniecības kameras Latvijā prezidents Ivars Slokenbergs. Kā vienu no Latvijas konkurences priekšrocībām viņš akcentē pieeju kopējam ES tirgum, kā arī iespēju piesaistīt talantīgu, prasmīgu un pieredzes bagātu darbaspēku.

Rīgā no 1. līdz 3. jūlijam  ieradīsies 20 ASV uzņēmēju liela delegācija. Tā ir atbildes vizīte pagājušā gadā notikušajām Latvijas amatpersonu darba vizītēm ASV. 2011. gada jūlijā notika Ministru prezidenta Valda Dombrovska darba vizītei uz ASV, kuras laikā vairāk kā 40 Latvijas uzņēmumu pārstāvjiem bija iespēja tikties ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Savukārt šī gada pavasarī vizītē ASV bija devies ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un vairāki uzņēmēji. Vizītes ietvaros notika augsta līmeņa tikšanās ar ASV amatpersonām un uzņēmējiem.

Vizīti organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Valsts kanceleju, Ekonomikas ministriju, Ārlietu ministriju, Latvijas vēstniecību ASV, ASV vēstniecību Latvijā, Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā un Latvijas goda konsuliem ASV.

Latvijas ekonomiskā sadarbība ar ASV:

2011. gadā ASV bija Latvijas 17. lielākais preču eksporta un 24. lielākais preču importa partneris. Latvija uz ASV eksportēja preces 72 milj. LVL (142,5 milj. USD) vērtībā, pieaugums par 9% salīdzinājumā ar 2010. gadu, bet importēja preces 54,4 milj. LVL (107,6 milj. USD) vērtībā, kas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 62%. 2011. gadā preču eksports uz ASV veidoja 1,2% no kopējā Latvijas preču eksporta, savukārt imports – 0,7% no kopējā preču importa. (2012. gada 1. ceturksnī ASV bija Latvijas 19. lielākais preču eksporta un 21. lielākais preču importa partneris.)
Galvenās eksporta preces uz ASV ir mašīnas un mehānismi, elektriskās iekārtas un pārtikas preces. No ASV pārsvarā ieved mašīnas un mehānismus, kā arī elektriskās iekārtas.
Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem 2012. gada 1. ceturkšņa beigās ASV uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā sasniedza 183,9 milj. LVL (348,6 milj. USD), kas ASV ierindoja 10. vietā ārvalstu investoru sarakstā. Galvenās nozares, kurās uzkrātas investīcijas no ASV, ir operācijas ar nekustamo īpašumu, apstrādes rūpniecība un tirdzniecība.

 

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress