Home » Jaunumi, Latvija » Latvijas un Turcijas uzņēmēji Ārlietu ministrijā veido ciešas sadarbības saites

Latvijas un Turcijas uzņēmēji Ārlietu ministrijā veido ciešas sadarbības saites

5.oktobrī Ārlietu ministrijā notika Latvijas un Turcijas uzņēmēju tikšanās, kuras mērķis bija veidot ciešākas ekonomiskās sadarbības saites abu valstu starpā, apzināt tos Latvijas un Turcijas uzņēmējus, kuri jau sadarbojas, vai kuriem ir interese uzsākt sadarbību, kā arī tos, kuri vēlētos piedalīties Latvijas – Turcijas biznesa padomes darbā. Pasākumu organizēja Latvijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Turcijas vēstniecību Rīgā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Latvijas un Turcijas uzņēmumus pārstāvēja vairāk nekā 50 dalībnieku no dažādām tautsaimniecības nozarēm.

Atklājot sanāksmi, Ārlietu ministrijas Ekonomisko un divpusējo attiecību direkcijas vadītājs – vēstnieks Jānis Mažeiks uzsvēra: „Esmu gandarīts par Latvijas un Turcijas ekonomisko attiecību straujo attīstību pēdējo 5 gadu laikā, tirdzniecības apgrozījumam 2011.gadā sasniedzot jau 150 miljonus eiro, kas ir divreiz vairāk nekā 2010.gadā. Arī šogad mūsu ekonomisko sakaru apjoms turpina palielināties. Neskatoties uz to, joprojām saglabājas attiecību turpmākas intensifikācijas iespējas. Esmu pārliecināts, ka veidojamā Latvijas – Turcijas biznesa sadarbības padome būs lielisks atbalsts abu valstu uzņēmējiem ekonomiskās sadarbības potenciāla piepildīšanai. ”

Tikšanās dalībnieki bija gandarīti par abu valstu ekonomisko attiecību straujo attīstību pēdējo gadu laikā, un bija vienisprātis, ka joprojām saglabājas ievērojams to padziļināšanas potenciāls. Latvijas puse ir ieinteresēta ciešāk sadarboties ar Turciju transporta un loģistikas, pārtikas rūpniecības, mašīnbūves un kokapstrādes jomā. Turcija no savas puses apliecināja ieinteresētību aktivizēt sadarbību ar Latviju arī tūrismā, kultūrā un citās jomās.

Minēto mērķu sasniegšanai tuvāko mēnešu laikā ir paredzēts oficiāli nodibināt Latvijas – Turcijas biznesa padomi, kas sniegtu atbalstu saviem biedriem un citiem interesentiem sadarbības uzsākšanai un attīstīšanai starp Latviju un Turciju.

Latvijas – Turcijas biznesa padomes organizators no Latvijas puses, advokātu biroja TRINITI pārstāvis Anrī Leimanis norādīja: „Latvijas un Turcijas uzņēmēju savstarpējā ieinteresētība arvien palielinās. To nosaka gan divpusējās tirdzniecības apjomu straujais pieaugums, gan abu valstu izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis. Turcija var kalpot par atspēriena punktu Latvijas uzņēmumiem ienākšanai Tuvo Austrumu un Kaukāza valstu tirgū, savukārt Latvija Turcijas uzņēmējiem ir izdevīgs sākuma punkts ieiešanai Skandināvijas un NVS valstu tirgū. Turklāt abu valstu ekonomiskajā sadarbībā saglabājas praktiski neaizpildītas nišas kā lauksaimniecība, kokapstrāde un izglītība.”

Latvijas – Turcijas biznesa padomes līdzpriekšsēdētājs, TAV Airports Holding biznesa attīstības un stratēģijas direktors Serkans Kaptans (Serkan Kaptan) uzsvēra: „Esmu patiesi priecīgs, redzot uzņēmēju lielo interesi par šo pasākumu. Tā apliecina Turcijas un Latvijas ekonomisko attiecību straujo attīstību pēdējo gadu laikā. Vēl jo vairāk – tā ir viens no faktoriem, kas mūs iedrošina un ļauj cerēt uz vēl veiksmīgākas sadarbības nodibināšanos starp abām valstīm visdažādākajās jomās. To būs iespējams īstenot ne tikai pateicoties biznesa padomes un uzņēmēju darbam, bet arī atbalstam, kuru jau esam saņēmuši no Turcijas un Latvijas valsts iestādēm. Šobrīd ir skaidrs, ka Turcijas un Latvijas uzņēmēju sadarbība attīstīsies vēl straujāk nekā līdz šim.”

Pasākuma dalībniekus sveica arī Turcijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Šerife Serapa Ozdžoškuna (Şerife Serap Özcoşkun) un LTRK prezidents Gundars Strautmanis.

Pēdējo gadu laikā Latvijas un Turcijas tirdzniecība ir būtiski aktivizējusies, tirdzniecības apgrozījumam pērn sasniedzot jau 155 miljonus EUR, salīdzinot ar 36 miljoniem EUR 2004.gadā. Turcijas uzņēmēju interese par Latviju arvien pieaug, kā arī palielinās Latvijas eksporta apjomi uz Turciju.

Visi uzņēmumi un organizācijas, kuri būtu ieinteresēti iesaistīties Latvijas – Turcijas biznesa padomes darbā, tiek aicināti sazināties ar Anrī Leimani (e-pasts anri.leimanis@triniti.lv, tālrunis +371 29255008).

Šogad šī ir jau ceturtā Ārlietu ministrijas organizēta tikšanās diskusiju cikla „Ārlietu dienests Latvijas eksportam” ietvaros.

Komentēt


© 2016 Eksports.lv · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress